Η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιέρωσε το δικαίωμα των γυναικών να αποκτούν δωρεάν προϊόντα υγιεινής, καθώς η νομοθεσία - ορόσημο τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα.

Ο νόμος περί των προϊόντων περιόδου απαιτεί από τα σχολεία, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια να διαθέτουν ελεύθερα προϊόντα υγιεινής σε όποιον τα χρειάζεται, με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου που είναι γνωστό ως φτώχεια περιόδου.

Η Monica Lennon, η βουλευτής που ηγήθηκε της εκστρατείας που έγινε νόμος, έκανε λόγο για «ένα μεγάλο ορόσημο για τους αγωνιστές και τα κινήματα που δείχνει τη διαφορά που μπορούν να κάνουν οι προοδευτικές και τολμηρές πολιτικές επιλογές», σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η Georgie Nicholson, ακτιβίστρια με το Hey Girls, εφαρμογής για εντοπισμό δωρεάν προϊόντων υγιεινής, είπε στο BBC Radio ότι πριν από την πανδημία, μία στις τέσσερις γυναίκες στη Σκωτία δεν είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει προϊόντα περιόδου.

«Αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ σε μια εποχή που οι άνθρωποι κάνουν δύσκολες επιλογές λόγω της κρίσης του κόστους ζωής», δήλωσε η Shona Robison, υπουργός Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Σκωτίας.