Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο δήλωσε σήμερα κατά την παρουσίαση του ταμείου της Ομάδας των 20 (G20) για την πανδημία ότι τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα για να βελτιώσουν το επίπεδο ετοιμότητας για μελλοντικές πανδημίες δεν επαρκούν.

Το ταμείο που παρουσιάστηκε από την Ινδονησία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G20, απευθύνεται σε χώρες χαμηλού προς μεσαίου εισοδήματος προκειμένου να χρηματοδοτήσει προσπάθειες όπως η παρακολούθηση, η έρευνα και η καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια.

«Περιμένω μεγαλύτερη στήριξη», δήλωσε ο πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα σε εκδήλωση στο Μπαλί, όπου η G20 πραγματοποιεί τη σύνοδό της αυτή την εβδομάδα.

Το ταμείο έχει συγκεντρώσει έως τώρα περίπου 1,4 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων συνεισφορών από την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από χορηγούς και φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησαν σε μελέτη τους ότι το ετήσιο χρηματοδοτικό κενό για την ετοιμότητα απέναντι σε μια μελλοντική πανδημία ανέρχεται στα 10,5 δισ. δολάρια.

Η υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας Σρι Μουλγιάνι Ιντραουάτι δήλωσε ότι το ταμείο αναμένεται να αυξηθεί σε μέγεθος με συνεισφορές από τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία. Δεν διευκρίνισε τα ποσά που θα δοθούν.