Αμεση διευθέτηση του ζητήματος των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας στο Κόσοβο, την αντικατάσταση των οποίων προσπαθεί να επιβάλει η Πρίστινα, επιχειρείται στις Βρυξέλλες.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζεπ Μπορέλ από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιεί ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Κατά την διάρκεια της ημέρας και εφόσον υπάρξει κάποια ελπίδα προόδου θα γίνει και κοινή συνάντηση των πολιτικών εκπροσώπων των δυο πλευρών με τον Ζοζέπ Μπορέλ και με την συμμετοχή και του διαμεσολαβητή τη ΕΕ στο ζήτημα του Κοσόβου, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συγκάλεσαν εκτάκτως αυτή την συνάντηση για να μην προκληθεί νέα κρίση στο Κόσοβο εξαιτίας των πινακίδων κυκλοφορίας. Σημειώνεται ότι από σήμερα, 21 Νοεμβρίου, θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της απόφασης για την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας, κατά την οποία προβλέπεται η επιβολή χρηματικού προστίμου 150 ευρώ στους κατόχους των οχημάτων που δεν έχουν συμμορφωθεί.

Από την Πρίστινα ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί ότι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, αναβάλλεται για μία ημέρα το μέτρο της επιβολής προστίμου. Η κυβέρνηση του 'Αλμπιν Κούρτι άρχισε να εφαρμόζει σταδιακά από την 1η Νοεμβρίου την απόφαση της για αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας που δεν έχουν εκδοθεί στο Κόσοβο, αλλά στην κεντρική Σερβία. Συστάσεις, επιβολή προστίμου και στο τελευταίο στάδιο κατάσχεση οχήματος, προβλέπεται από την απόφαση για τις πινακίδες.

Το μέτρο αφορά περίπου 6.000 οχήματα που κυκλοφορούν αποκλειστικά στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Στις 5 Νοεμβρίου οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων αποφάσισαν να αποχωρήσουν από όλα τα θεσμικά όργανα του Κοσόβου. Την παραίτηση τους υπέβαλαν οι βουλευτές σερβικής εθνότητας, ενώ παραιτήθηκαν επίσης οι Σέρβοι υπουργοί στην κυβέρνηση του Κοσόβου, οι δήμαρχοι στο βόρειο Κόσοβο, οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι αστυνομικοί, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι.