Χρειάζονται άμεσα μέτρα προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Δ. Αττικής, τόνισε κατά την ομιλία του στην βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση για τη διανομή Κοινωνικού Μερίσματος.

Πρότεινε οι της περιοχής να αποζημιωθούν στο 100% της συνολικής ζημιάς και ταυτόχρονα να υπάρξει φροντίδα για τη στέγαση, σίτιση, ένδυση, πάγωμα χρεών στην εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης, απαλλαγή απ' τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες, καμιά διακοπή νερού, ρεύματος, τηλεφώνου σε εργατικές λαϊκές οικογένειες, κανείς να μη χάσει τη δουλειά του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών απ' την εργασία του, να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα, ένσημα κ.λπ.

«Από τις πλημμύρες του 2015 στο Χαϊδάρι, οι κάτοικοι ακόμα περιμένουν να πάρουν το 600άρι που τους τάξατε. Δεν το έχουν πάρει ακόμα. Το ίδιο και στον Κάλαμο, από το καλοκαίρι για τις πυρκαγιές. Γι' αυτό ό, τι υποσχεθήκατε σήμερα, μόνο άμα το δουν οι κάτοικοι της Μάνδρας να μπαίνει στις τσέπες τους θα το πιστέψουν. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα" ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι "χώρια που η λύση του δανείου, δεν είναι λύση αλλά πρόκειται για νέα θηλιά».

Χαρακτήρισε τις πλημμύρες που έπληξαν την Δ. Αττική ως χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση.
Είπε ότι ενώ οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς γνωρίζουν λεπτομερώς τον επείγοντα χαρακτήρα μέτρων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ειδικά στην περιοχή της Δ. Αττικής, υλοποιούν έργα και υποδομές, που αποφασίζονται με βάση αποκλειστικά και μόνο την κερδοφορία του κεφαλαίου και δεν πριμοδοτούν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ειδικά για την Μάνδρα εκτενές ρεπορτάζ του "Ριζοσπάστη" προειδοποιούσε από το 2005 για επικείμενη καταστροφή σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης, προσθέτοντας ότι "12 χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε", ενώ έθεσε το ερώτημα "τι μέτρα θα παρθούν για τους αρμόδιους Υπουργούς και τους λοιπούς υπεύθυνους, που μόλις πριν 3 μήνες σε επίσημο κυβερνητικό έγγραφο προσχέδιο, έγραφαν ότι η Ν. Πέραμος δεν κινδυνεύει, ακόμα κι από φαινόμενα που συμβαίνουν κάθε 100 χρόνια; Ενώ για την Μάνδρα διαπίστωνε μεν μεγάλο κίνδυνο αλλά κατά περίπτωση και μόνο σε 2 τμήματά της;"
Σημείωσε ακόμα ότι για άλλες περιοχές, όπως η Σύμη "που πνίγηκε" δεν υπάρχει καν αναφορά κινδύνου.

Πρόσθεσε ότι το κοινωνικό μέρισμα λειτουργεί και ως αντιπερισπασμός της κυβέρνησης για τα προαποφασισμένα 95 μέτρα της τρίτης αξιολόγησης και ενόψει του νέου γύρου αντιλαϊκών προαπαιτούμενων.
Κάλεσε τον λαό να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στην πολιτική που τον καταδικάζει στη φτώχεια, διεκδικώντας ανάκτηση των απωλειών και παλεύοντας για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Είπε ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να απαλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιλαϊκή πολιτική, την διάψευση των ελπίδων και την εξαπάτηση ολκής που επιχείρησε πριν τρία χρόνια υφαρπάζοντας την ψήφο του, και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε «μην είστε τόσο σίγουροι ότι με λίγα ψίχουλα που θα πάρουν κάποιοι εργαζόμενοι και άνεργοι - και που εμείς θα συμφωνήσουμε να τα πάρουν, όπως έχουμε κάνει κι άλλες φορές άλλωστε, ακόμα και για το πιο παραμικρό- ότι θα τους κάνετε να ξεχάσουν τη βαρβαρότητα που επιδείξατε, εσείς και οι προηγούμενοι από εσάς, με τα μνημονιακά μέτρα, την τρόικα, και τον ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Κάλεσε τον λαό να γυρίσει αποφασιστικά την πλάτη του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και να μην επιτρέψει στους προηγούμενους "που τώρα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, να αναβαπτιστούν ξανά ξεχνώντας τις δικές τους τεράστιες ευθύνες, γιατί φτάσαμε εδώ".
«Είστε όλοι σας εξίσου συνυπεύθυνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Γι' αυτό η λαϊκή επιλογή θα αλλάξει τελικά ρότα. Θα συμπορευθούν οι εργαζόμενοι με το ΚΚΕ και θα αντισταθούν συνολικά στη στρατηγική του κεφαλαίου, που προωθεί η κυβέρνηση παλεύοντας για την υπογραφή ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και κάλυψη των απωλειών, μεταφορά των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο, ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς. Για μια κοινωνία τελικά που θα πρυτανεύει το συμφέρον της πλειοψηφίας, η ευημερία του λαού μας», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας.