Ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε, μπροστά σε μεγάλο πλήθος κόσμου, ο Αλέξης Τσίπρας απ' το φεστιβάλ Σπούτνικ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στα περί «τερατογένεσης» αλλά και ασκώντας εφ' όλης της ύλης κριτική στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη απ' το βήμα της ΔΕΘ.

 

Με επίθεση στο καθεστώς Μητσοτάκη, όπως ανέφερε, ξεκίνησε την ομιλία του στο Φεστιβάλ Σπούτνικ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ (11/9), μπροστά σε μεγάλο πλήθος κόσμου, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «αυτό το καθεστώς που συνθλίβει τα όνειρα και το αύριο της νέας γενιάς, μπορεί να πέσει και θα πέσει από τις νέες και τους νέους της χώρας μας».

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι τα βήματα για δημοκρατία, ελευθερία, πλουραλισμό που έγιναν στη μεταπολίτευση αμφισβητούνται «από μια κυβέρνηση που γνωρίζοντας ότι οι πολιτικές της εξυπηρετούν τους λίγους και φέρνουν σε απόγνωση τους πολλούς, έσπευσε να οικοδομήσει ένα καθεστώς. Που δεν απειλεί τους πολιτικούς της αντιπάλους. Απειλεί ευθέως την ίδια τη δημοκρατία. Και έχει ως στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης. Τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου. Τον έλεγχο των πολιτικών της αντιπάλων. Τον εκφοβισμό και τις διώξεις των ενοχλητικών δημοσιογράφων. Την καταστολή των κοινωνικών αγώνων και ιδιαίτερα των αγώνων της νεολαίας. Η αθλιότητα των μεθόδων που χρησιμοποιούν για να επιβάλουν αυτό το καθεστώς, δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει. Γιατί συμβαδίζει απόλυτα με την αθλιότητα της πολιτικής τους. Ή για να το πω διαφορετικά, όσο πιο άθλιες πολιτικές επιχειρούν να επιβάλουν τόσο αθλιότερες γίνονται και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν».

Συνεχίζοντας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «η σταθερότητα της αισχροκέρδειας που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στην κρατικοδίαιτη, διαπλεκόμενη και παρασιτική ελίτ, δεν εξασφαλίζεται ούτε με τη δημοκρατία ούτε με τη διαφάνεια. Γι' αυτό λοιπόν ακολουθούν αυτές τις άθλιες μεθόδους. Γι' αυτό έστησε το καθεστώς του ο κος Μητσοτάκης. Γι' αυτό έστησε και το παρακράτος του. Για να εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία. Και να εξασφαλίσει τα κέρδη των λίγων και εκλεκτών που τον στηρίξανε να εκλεγεί, ως αντίδωρο για να συνεχίζουν να τον στηρίζουν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για «έναν πανικόβλητο πρωθυπουργό στην τελευταία του παρουσία σε ΔΕΘ, να καταφεύγει στο τελευταίο σκαλοπάτι της απελπισίας. Στο σκαλοπάτι του διχασμού και της εθνικής καπηλείας. Προσπάθησε με πολύ κόπο και πολύ ιδρώτα στο μέτωπό του να ταυτίσει το στενό προσωπικό και κομματικό συμφέρον μα το εθνικό συμφέρον. Τη προσωπική πολιτική του επιβίωση, την προσωπική του τύχη με την τύχη της χώρας και έφτασε στο σημείο να ανακηρύξει τον εαυτό του όχι σε πρωθυπουργό, αλλά σε κυβερνήτη».

Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κάτι τέτοιο «είχε να ακουστεί αυτό από τα τέλη της δεκαετίας του 30. Από τα χείλη του δικτάτορα Μεταξά .Η χώρα όμως χρειάζεται πρωθυπουργό, όχι δικτάτορα».

Ο μεγαλύτερος παράγοντας αστάθειας είναι ο Μητσοτάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε αναφορικά με το επιχείρημα της σταθερότητα που επικαλέστηκε (και) σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «ο μεγαλύτερος παράγοντας αστάθειας, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη συγκυρία, είναι ένας πρωθυπουργός που υπονομεύει τη θεσμική και δημοκρατική ομαλότητα. Ένας πρωθυπουργός που δε μπορεί πια να σταθεί πουθενά στην Ευρώπη γιατί παραβιάζει στοιχειώδεις κανόνες του Κράτους Δικαίου που αποτελούν πυλώνες κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία κυβέρνηση που «γνωρίζοντας ότι οι πολιτικές της εξυπηρετούν τους λίγους και φέρνουν σε απόγνωση τους πολλούς, έσπευσε να οικοδομήσει ένα καθεστώς. Που δεν απειλεί τους πολιτικούς της αντιπάλους. Απειλεί ευθέως την ίδια τη Δημοκρατία. Και έχει ως στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης. Τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου. Τον έλεγχο τον πολιτικών της αντιπάλων. Τον εκφοβισμό και τις διώξεις των ενοχλητικών δημοσιογράφων».

Επίσης τόνισε ότι «η σταθερότητα της αισχροκέρδειας που υποσχέθηκε ο κύριος Μητσοτάκης στην κρατικοδίαιτη, διαπλεκόμενη και παρασιτική ελίτ, δεν εξασφαλίζεται ούτε με τη δημοκρατία ούτε με τη διαφάνεια. Γιατί η ασυλία σε τραπεζικά στελέχη και η αποδέσμευση λογαριασμών εκατομμυρίων ευρώ για υποθέσεις απιστίας, την ίδια στιγμή που πολίτες χάνουν τα σπίτια τους για χρέη μόλις λίγων χιλιάδων ευρώ, δεν εξασφαλίζεται με μια δικαιοσύνη που ελεύθερα θα λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις.

Γιατί τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια και τα καύσιμα, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν έχουν να βγάλουν το μήνα από τους υπέρογκους λογαριασμούς, δεν εξασφαλίζονται σε ένα πλαίσιο ελεύθερης και πλουραλιστικής ενημέρωσης των πολιτών. Για αυτό λοιπόν ακολουθούν αυτές τις άθλιες μεθόδους. Για αυτό έστησε το καθεστώς του ο κος Μητσοτάκης. Γι' αυτό έστησε και το παρακράτος του. Για να εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία και να εξασφαλίσει τα κέρδη των λίγων και εκλεκτών που τον στηρίξανε να εκλεγεί, ως αντίδωρο για να συνεχίζουν να τον στηρίζουν».
«Η χώρα δεν χρειάζεται δικτάτορα»

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «προσπάθησε να ταυτίσει το στενό προσωπικό και κομματικό του συμφέρον με το εθνικό συμφέρον, αλλά και την πολιτική του επιβίωση με την τύχη της χώρας. Και όπως επισήμανε, «έφτασε στο σημείο να ανακηρύξει τον εαυτό του σε κυβερνήτη», για να προσθέσει χαρακτηριστικά ότι «αυτό είχε να ακουστεί απ' τα χείλη του δικτάτορα Μεταξά».

«Η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό, όχι δικτάτορα» είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται επίσης «ισχυρή και δημοκρατική κυβέρνηση». Αλλά τέτοια κυβέρνηση δεν δίνουν τα μπόνους του εκλογικού νόμου αλλά η ισχυρή κοινωνική δικαιοσύνη, είπε στη συνέχεια.

Κάλεσμα στους νέους για συμμετοχή στις εκλογές

Και καθώς απευθυνόταν στο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους νέους να προσέλθουν στις εκλογές, όποτε γίνουν. «Θέλω να διαβεβαιώσω πως όσοι περισσότεροι νέοι προσέλθουν στις κάλπες, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και τόσο πιο εύκολα θα γίνει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας απ' τις κάλπες της απλής αναλογικής. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και η ευθύνη σας, να πείσετε τους ανθρώπους της γενιάς σας να προσέλθουν στις κάλπες. Να δώσετε τη μάχη όχι μόνο απέναντι στη συντήρηση, αλλά και απέναντι στην αποχή».

Θράσος ο κ. Μητσοτάκης να ζητά μια δεύτερη ευκαιρία

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ακρίβειας και της πανδημίας. Όπως τόνισε στην Ελλάδα είμαστε σταθερά πρώτοι σε θανάτους απ' την πανδημία και πρωταθλητές στην ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη, σταθερά στις τελευταίες θέσεις σε βασικό μισθό και θέσεις εργασίας, «Αυτή είναι η σταθερότητά τους. Γνωρίζουμε ότι η σταθερότητά τους είναι πολύ δύσοσμη», σχολίασε.

«Είναι θράσος ο κ. Μητσοτάκης να ζητά μια δεύτερη ευκαιρία», είπε ακολούθως, επισημαίνοντας ότι «η παράταξή τους είναι στην εξουσία τα μισά χρόνια της μεταπολίτευσης...»

«Μάλλον για μια τρίτη ευκαιρία έπρεπε να ομιλεί, για να ισοπεδώσει ό,τι έχει μείνει όρθιο», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και διερωτήθηκε γιατί δεν το εντάσσει στο Ταμείο Ανάκαμψης αν αναγνωρίζει το πρόβλημα ως σημαντικό.