Αίτημα για αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019, σχεδιάζει να ρίξει στο τραπέζι με τους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας. Αν το πετύχει, θα αποτελέσει και το εισιτήριο του για ολοκλήρωση της τετραετίας, αλλιώς οι πρόωρες εκλογές θα είναι πρακτικά μονόδρομος.

Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να πετύχει ο πρωθυπουργός την αναστολή ενός μέτρου ζημιογόνου τόσο για την πραγματική οικονομία όσο και για την εκλογική του προοπτική. Πρώτον, η έξοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τα ελληνικά πράγματα, είτε όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα είτε νωρίτερα. Δεύτερον, η πορεία των εσόδων να οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για το νέο έτος.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο φέρεται να προέρχονται από το ΔΝΤ και όχι από τους θεσμούς της Ευρωζώνης, γι' αυτό και το Μαξίμου ποντάρει στην έξοδο του Ταμείου. Επιπλέον, θεωρεί ότι δεν θα ρισκάρουν τα κράτη-μέλη να ζητήσουν ανοιχτά κι άλλη μείωση στις συντάξεις από τη στιγμή που θα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, θετική θεωρείται για την κυβέρνηση και η εξέλιξη του 'μεγάλου συνασπισμού' στη Γερμανία.

Κλειδί για τις εκλογές

Αναμενόμενα, καθοριστική θα είναι και για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών μια ενδεχόμενη αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Αν ο Τσίπρας τα καταφέρει και του βγει η κίνηση, τότε θα οδηγηθεί με άνεση στην ολοκλήρωση της τετραετίας. Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται να προχωρήσει σε διεξαγωγή εκλογών το επόμενο φθινόπωρο, προκειμένου να πετάξει την 'καυτή πατάτα' στην επόμενη κυβέρνηση.