«Η ΝΔ και ο αρμόδιος τομεάρχης της, υπονομεύοντας σταθερά το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να το εκχωρήσουν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, εξακολουθούν να παραποιούν την αλήθεια και να "εφευρίσκουν" ελλείμματα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)».

Αυτό απαντά το υπουργείο Εργασίας στη ΝΔ, με αφορμή τη δήλωση του τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ αποκαλύπτει στάση πληρωμών στις εκκρεμείς συντάξεις του Δημοσίου. Η κυβέρνηση επιχειρεί αφενός μεν να εμφανίσει ένα πλασματικό πλεόνασμα, αφετέρου δε να ναρκοθετήσει την πορεία της επόμενης κυβέρνησης».

«Είναι παντελώς ψευδής ο ισχυρισμός ότι ο ΕΦΚΑ έχει 'παγώσει' τις πληρωμές νέων συντάξεων από την 1/1/2019» απαντά το υπουργείο Εργασίας. «Ο ΕΦΚΑ έχει περιορίσει κατά 73,4% τις 168.922 κύριες συντάξεις που η ΝΔ είχε αφήσει απλήρωτες στα τέλη του 2014 και συνεχίζει κανονικά και το 2019 την εκκαθάριση παλαιών και νέων συντάξεων. Μόνο τον Ιανουάριο εκδόθηκαν 7.783 οριστικές συντάξεις και πάνω από 2.300 προσωρινές συντάξεις από τον ΕΦΚΑ. Είναι επίσης, παντελώς ψευδής ο ισχυρισμός ότι ο ΕΦΚΑ τροποποίησε τον προϋπολογισμό του για το 2019, προκειμένου να περιορίσει την απονομή νέων συντάξεων».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης έγινε με βάση το μειωμένο ποσό καταβολών προς το ΑΚΑΓΕ και τον ΕΟΠΥΥ, που προκύπτει «μετά την ακύρωση των περικοπών συντάξεων στις οποίες επένδυε η ΝΔ, καθώς και από εσωτερική ανακατανομή των προβλεπόμενων δαπανών για την πληρωμή ακόμη περισσότερων νέων συντάξεων για συγκεκριμένες κατηγορίες (ΟΓΑ, χηρείας, κ.ά.)».

«Τα πλεονάσματα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του ΕΦΚΑ παραμένουν ισχυρά και αδιαμφισβήτητα. Και αποτελούν ισχυρό ανάχωμα στα σχέδια της ΝΔ να τεμαχίσει την κοινωνική ασφάλιση και να εφαρμόσει το ασφαλιστικό τύπου 'Πινοσέτ'» σχολιάζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Γ. Βρούτσης στη δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όπως είχαμε προβλέψει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018, ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το 2019, όχι μόνο δεν είναι πλεονασματικός κατά 254.099.850 ευρώ , όπως παρουσιάστηκε στην πρώτη του έκδοση, με τις γνωστές συριζαίικες αλχημείες του υπουργείου Εργασίας, αποδεικνύεται ουσιαστικά ελλειμματικός μετά την αιφνιδιαστική τροποποίησή του στις 21/2/2019 αποκαλύπτεται ότι κανονικά θα έπρεπε να καταγραφεί έλλειμμα 529.475.150 ευρώ. 

Η εικονική πραγματικότητα του προϋπολογισμού είναι αποτέλεσμα του παγώματος των εκκρεμών συντάξεων».