Την πρόθεση της κυβέρνησης για την πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος των Paradise Papers, υπογράμμισε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για την ανακοίνωση της ΝΔ.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ, κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να πει ότι πως η αξιωματική αντιπολίτευση λειτούργησε σαν εκείνον που έχει τη μύγα και μυγιάστηκε, είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, κάλεσε τη ΝΔ εάν γνωρίζει κάτι για τα πρόσωπα που εμπλέκονται -στην συγκεκριμένη λίστα των φορολογικών παραδείσων- και μπορεί να διαφωτίσει την κυβέρνηση να το κάνει άμεσα.

«Θα πρέπει (η ΝΔ) να δώσει σαφείς απαντήσεις και εξηγήσεις για τη χθεσινή της ανακοίνωση» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ζητώντας παράλληλα από την αξιωματική αντιπολίτευση να πει εάν υπάρχει κάτι που φοβάται.

Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε τη ΝΔ, πως «η κυβέρνηση θα ελέγξει εξονυχιστικά το σύνολο των ονομάτων που εμπεριέχονται στα Paradise Papers» ώστε, όπως πρόσθεσε, «μετά τον έλεγχο των ονομάτων από τις αρχές, να δούμε ποιοι έχουν τελέσει αδικήματα και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και ποιοι θα πρέπει να πληρώσουν αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και σε σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφάνειας, όπως στους ελέγχους διαφόρων λιστών, της λίστας Λαγκάρντ, της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, αλλά και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ο νόμος για τη χρήση πληροφοριών που έρχονται με παράνομο τρόπο στα χέρια των αρχών, αλλά και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο υπουργός Επικράτειας, με αφορμή τα Paradise Papers, είπε ότι τέτοια ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται μεμονωμένα από τα κράτη, αλλά θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη να πάρουν συνολικά μέτρα για τη φοροδιαφυγή.

«Η κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος «έχει προτείνει κοινή φορολογική πολιτική στα κράτη μέλη της Ευρώπης και συνεργασία φορολογικών κρατών για να αντιμετωπίζονται αυτές οι πρακτικές» ενώ πρόσθεσε ότι «στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν με τον πλέον επίσημο τρόπο».

Ερωτηθείς πάντως εάν εμπλέκεται πρόσωπο που αγγίζει την ηγεσία της ΝΔ, με αφορμή όσα δήλωσε σε συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν ξέρω εάν τα στοιχεία φτάνουν και στον κ. Μητσοτάκη. Κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε -διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ- να υποθέσει ότι εμπεριέχονται ονόματα που αγγίζουν πρόσωπα της ΝΔ».

Ερωτηθείς για τη χθεσινή επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και αν αυτή σχετίζεται με τις αποκαλύψεις των Paradise Papers, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Δεν ειπώθηκε από την πλευρά μας ότι η επίθεση σχετίζεται με τις αποκαλύψεις» και επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «προβοκατόρικη» επίθεση, η οποία σπέρνει το φόβο στους πολίτες, ξεκαθαρίζοντας ότι «η αστυνομία θα κάνει ό, τι πρέπει, δεν θα ανεχτούμε τέτοιου τύπου ενέργειες».Σε ερώτηση εάν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «μετά τις επιτυχίες τις οποίες σημειώνει η αστυνομία, ο κ. Τόσκας, όχι μόνο απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, αλλά κρίνεται πετυχημένος υπουργός» και συμπλήρωσε πως «όσοι ανησυχούν για τις εγγυήσεις ασφάλειας των πολιτών, να σας ενημερώσω ότι πριν από λίγο συνελήφθη ο δολοφόνος της 32χρονης εφοριακού».

«Η πραγματικότητα προσφέρει τις απαντήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Καμμένου για παρακράτος στη σκιά της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «με τέτοιες ενέργειες νομιμοποιούμαστε να μιλάμε για παρακράτος».

Αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που τέθηκε από τους εταίρους μας, ο υπουργός Επικράτειας είπε: «Υπήρξε μια προσπάθεια σήμερα, να παρουσιαστεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βρέθηκε υπόλογος. Να πω ότι η συνολική συζήτηση για την Ελλάδα διήρκησε δυο λεπτά. Για το ζήτημα των πλειστηριασμών, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για να επιλυθούν τα αιτήματα που έχουν θέσει οι συμβολαιογράφοι. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία, είτε μέσω του νόμου Κατσέλη, είτε μέσω του νόμου Σταθάκη».Πρόσθεσε επίσης, πως «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για να μην υπάρξει κίνδυνος για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση με τους συμβολαιογράφους για να βρεθεί λύση στα ζητήματα που έχουν θέσει».

Για το κοινωνικό μέρισμα και την πρόταση της ΝΔ, να διανεμηθεί ώστε να μην πληρωθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τη ΝΔ, να τοποθετηθεί εάν καταρχήν συμφωνεί επί της αρχής να διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα. Εξήγησε πάντως, πως δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς είναι οριζόντια και δεν λαμβάνει εισοδηματικά ή αλλά κριτήρια, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ πρόσθεσε πως πρόκειται για μέτρο που επιβάλλεται κάθε χρόνο. «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να διοχετευθούν τα χρήματα στα χαμηλά στρώματα και αυτό συζητάμε με τους θεσμούς», τόνισε.

Για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις που προτείνει ο υπουργός Επικράτειας, υπενθύμισε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει ψηφίσει ήδη φοροελαφρύνσεις για το 2019, αλλά και στο μεσοπρόθεσμο υπάρχουν μέτρα φοροελάφρυνσης».Πάντως, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει πού θα βρει τα χρήματα για τις φοροελαφρύνσεις που ανακοινώνει, αν και όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι φοροελαφρύνσεις της ΝΔ, αφορούν τα ανώτατα στρώματα

.«Ο κ. Μητσοτάκης να αφήσει τις λαϊκίστικες κορώνες και να πει εάν για να προχωρήσει στις φοροελαφρύνσεις θα κλείσει νοσοκομεία ή αν θα καταργήσει το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης ή αν θα μειώσει συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Τζανακόπουλος.Για το νόμο Παρασκευόπουλου υπογράμμισε, πως πρόκειται για αποσυμφορητικό νόμο με έκτακτο χαρακτήρα. Αυτοί οι νόμοι, όπως εξήγησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ψηφίζονται και έχουν ημερομηνία έναρξης και λήξης. Συγκεκριμένα, ο νόμος Παρασκευόπουλου έληξε τον Οκτώβριο. «Ως έκτακτος νόμος δεν έχει χαρακτήρα αορίστου χρόνου, λήγει και επανερχόμαστε στις κανονικές ποινικές διατάξεις» είπε και υπογράμμισε πως οι αποσυμφορητικοί νόμοι ψηφίζονται για να μην καταδικάζεται η χώρα από το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πάντως, με αφορμή το νόμο Παρασκευόπουλου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, πως στη χώρα μας διαστρεβλώνονται τα πράγματα, ενώ «αρκεί μια ανάγνωση των ρυθμίσεων για να αποσαφηνιστούν τα πράγματα».

Διαβάστε ακόμα:

* Έβγαλαν εκτός Ελλάδας 125 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση 

* Νέες αποκαλύψεις για 8 τρισ. σε φορολογικούς παραδείσους

* ΣΥΡΙΖΑ: Τα Paradise Papers αποδεικνύουν τις σχέσεις οικονομικά ισχυρών-πολιτικών ΕΕ