Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018 από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

«Εύχομαι ο επόμενος προϋπολογισμός να είναι καλύτερος. Αυτός είναι ο καλύτερος μέχρι τον επόμενο, όπως έλεγε και ο Γκάλης», είπε χαριτολογώντας ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν παρέλαβε τον προϋπολογισμό, καθώς ο μεγάλος μπασκετμπολίστας είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ του 1987 ότι η νίκη με την Ιταλία είναι η μεγαλύτερη νίκη μέχρι την επόμενη.

Όπως ανακοίνωσε ο Ν. Βούτσης, η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα ξεκινήσει την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου και θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συνεδριάσεις. Στην Ολομέλεια της Βουλής η συνεδρίαση θα αρχίσει τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου.

Βασικές προβλέψεις του προϋπολογισμού

Για το έτος 2017 εκτιμάται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 1,6% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 2,44% του ΑΕΠ, έχοντας ήδη ενσωματώσει δαπάνη 1,4 δισ. ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των ΥΚΩ στη ΔΕΗ. Σημαντικός παράγοντας της υπέρβασης του 2017 ήταν το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, καθώς και η χρηστή διαχείριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

Για το έτος 2018 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ. Αν και οριακά υψηλότερο από το αντίστοιχο εκτιμώμενο αποτέλεσμα του 2017, η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί, καθώς και η άρση της οικονομικής αβεβαιότητας και η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι επαρκείς παράγοντες για την ασφαλή επίτευξή του.

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας. Όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-21, στα έτη που ακολουθούν, έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και να υλοποιηθούν οι σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

(σ.σ.: Θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση όλων των στοιχείων του προϋπολογισμού 2018)