(upd5 19:15)Μετά την ήττα στη συζήτηση προ ολίγων ημερών στη Βουλή για ζητήματα ασφάλειας, προστέθηκε ακόμη ένα στο «παθητικό» του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από τα όσα αποκάλυψε σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την ύπαρξη πραγματικού μεσάζοντα, ονόματι Τζον Σφακιανάκη, στο πλαίσιο της συζήτησης για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, καθώς ο Β. Παπαδόπουλος αποδείχθηκε ότι ήταν εξουσιοδοτημένος.

 Δευτερολογίες Τσίπρα – Μητσοτάκη

Τσίπρας: Φτιάξατε μία σκευωρία με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης

«Από αυτή τη διαδικασία αναδείχτηκε ότι επί 15 μέρες εσείς κ. Μητσοτάκη και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν φτιάξατε μία σκευωρία με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στη συζήτηση για τη πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Πιστεύετε ότι δημιουργώντας παρακράτος μέσα στο κράτος νομίζετε ότι θα δημιουργήσετε ρωγμή στην κυβερνητική συνοχή;

«Όταν αποκάλυψα τα τηλεγραφήματα ειδικού τύπου του πρέσβη και της πρεσβείας πάνω στα οποία έχετε στηρίξει τη σπέκουλα, εσείς αντιτείνατε ότι υπάρχουν και άλλα έγγραφα ειδικού χειρισμού που τα ξέρετε εσείς και όχι ο πρωθυπουργός», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτήθηκε: «Πιστεύετε ότι δημιουργώντας παρακράτος μέσα στο κράτος νομίζετε ότι θα δημιουργήσετε ρωγμή στην κυβερνητική συνοχή;».

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του ανέφερε ότι ο κ. Σφακιανάκης ήταν η πηγή της πρεσβείας βάσει της οποίας ξεκίνησε αυτή η ιστορία. «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δουλεύουν για συγκεκριμένους μεσάζοντες, ενώ εμείς δουλεύουμε για τη χώρα», προσέθεσε.

«Προσπαθείτε να δηλητηριάσετε την πολιτική ζωή του τόπου», επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «στην προσπάθειά σας να δημιουργήσετε αντιπολιτευτικό λόγο εμπλέκεται το διπλωματικό σώμα και τις ένοπλες δυνάμεις και αυτό θα σας ακολουθεί σε όλη σας τη διαδρομή», και τελείωσε την ομιλία του λέγοντας: «Καλή σας νύχτα κ. Μητσοτάκη».

Για σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου μίλησε ο Μητσοτάκης

Στην δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «αυτό που στην αρχή αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου από σήμερα είναι σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου».

«Αν κάποιοι ήλθαν εδώ σήμερα με ερωτήματα φεύγουν με την βεβαιότητα για την πλήρη ταύτιση του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απεθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ανέφερε: «Μου δώσατε την εντύπωση ότι κάνατε αγγαρεία. Μπρος στον κίνδυνο να χάσετε την καρέκλα υπερασπιστήκατε με προσποιητό ενθουσιασμό τον Καμμένο. Αυτό που όλοι αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου τώρα είναι σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου».

Δεν απαντήσατε επί της ουσίας σε κανένα από τα ερωτήματα που σας έθεσα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε:

- Το πρώτο είναι γιατί σε μία διακρατική συμφωνία χρειάζονται μεσάζοντες. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν μεσάζων. Το νόμο του 2011 τον ψηφίσαμε γιατί έχουμε τραυματιστεί και έχουμε πληρώσει σαν χώρα και για να τελειώνουμε με τους μεσάζοντες. Εσείς και ο υπουργός σας επιλέξατε να τους επαναφέρετε όχι από την πίσω πόρτα αλλά από την μπροστινή πόρτα. Σας είχε προειδοποιήσει ο πρέσβης σας για τον ρόλο του κ. Παπαδόπουλου. Το τηλεγράφημα που έστειλε ο πρέσβης μας στα τέλη Αυγούστου του 2017 λίγο πριν έλθει η αποστολή των Σαουδαράβων.

 - Γιατί επιτρέπεται στον πρωθυπουργό να έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα και απαγορεύεται στους βουλευτές. Αυτό λέγεται συγκάλυψη, κουκούλωμα. Υποστήριξε δε ότι ο υπουργός Αμύνης είχε ζητήσει τη σύλληψη στρατιωτικού γιατί χάλασε μία δουλειά.

- Τρίτο ερώτημα, πού είναι τα λεφτά αν η συμφωνία αυτή ήταν νόμιμη; Δείξτε μου τα χρήματα. Θα υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία; Γιατί αν υλοποιηθεί τότε θα περιμένουμε να δούμε τα χρήματα. Αν η συμφωνία χαλάσει τότε υπάρχει μείζον ζήτημα γιατί λείπουν 66 εκατομμύρια ευρώ.

 - Για ποιον δουλεύει ο κ. Παπαδόπουλος; Είναι απλώς ένας μεσάζων, ήταν ένας μεταφορέας; Γιατί δώσατε κ. Καμμένε εντολή με τον κ. Παπαδόπουλο να κάνει δουλειά με τα ΕΑΣ;

Ο ρόλος του κ . Παπαδόπουλου είναι εξαιρετικά ύποπτος, είπε ο κ. Μητσοστάκης και πρόσθεσε: «Κύριε Τσίπρα δεν τελειώνει εδώ αυτή η υπόθεση. Υπάρχουν εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου που θα διερευνήσουν τι έχει συμβεί. Αύριο υπάρχει συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών. Γιατί κ. Καμμένε δεν ζητάτε να έλθει ο κ. Κυριακίδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, ή ο κ. Παπαδάκης ή ακόμη και ο κ. Σφακιανάκης. Μήπως είναι καλή ιδέα να ζητήσουμε και από τον κ. Ρουμπάτη, τον διοικητή της ΕΥΠ, να έλθει να μας διαφωτίσει για τον πραγματικό ρόλο του κ. Παπαδόπουλου».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην "επίθεση" που εξαπέλυσε εναντίον του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ο εκπρόσωπός σας προχώρησε σε μία ανακοίνωση με την οποία με χαρακτήρισε "θρασύδειλο". Σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό. Είστε θρασύς γιατί έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο και δειλός γιατί δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας».

Μίλησε και για την δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την φοροδιαφυγή: «Όσο για την συζήτηση για την φοροδιαφυγή και τις offshore, εδώ είμαστε να συζητήσουμε για όλα. Να συζητήσουμε και για τη Siemens και για τα paradise papers, αλλά και για την σχέση του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου -του βασιλιά των offshore, για την offshore της Αυγής. Σήμερα όμως θα απολογηθείτε εσείς για ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε σαν σκάνδαλο Καμμένου και στην πορεία έγινε σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου».

Αποκαλύψεις Τσίπρα προς τη βασική επιχειρηματολογία της ΝΔ και των ΜΜΕ

Νωρίτερα, σε αποκαλύψεις-απάντηση προς τη βασική επιχειρηματολογία της ΝΔ και των ΜΜΕ, σχετικά με τη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, γνωστοποιώντας επικοινωνίες (και με τηλεγραφήματα ειδικού χειρισμού που αποτελούσαν αλληλογραφία μεταξύ τους) του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ.

Αρχικά ο πρωθυπουργός απάντησε στην κατηγορία ότι ο εκπρόσωπος Παπαδόπουλος δεν ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας ή ότι η χώρα δεν τον αποδεχόταν και πως ήταν ο «εκλεκτός του κ. Καμμένου»: Επισήμανε τις ελληνικές κινήσεις που έγιναν για να πιστοποιηθεί ότι όντως ήταν εξουσιοδοτημένο αυτό το πρόσωπο από την Σ. Αραβία. Τόνισε ότι κατόπιν των κινήσεων της Αθήνας, υπάρχει από τις 17 Νοεμβρίου 2016 επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση από το ΥΠΕΘΑ της Σ. Αραβίας και μάλιστα υπογεγραμμένο από τον διευθυντή της επιτροπής εξοπλισμών του υπουργείου της Σ. Αραβίας. Σημείωσε ότι αυτό το γνώριζε και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ στήριξε τη "σκανδαλολογία" της περί μη επίσημου εκπροσώπου, στην άποψη του πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ ότι ο Παπαδόπουλος δεν ήταν ο αυθεντικός εκπρόσωπος –«παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έπραξε τα δέοντα και έχει επίσημα έγγραφα από το σαουδαραβικό ΥΠΕΘΑ ότι ήταν αυτός ο εκπρόσωπος». Αποδομώντας αυτό το επιχείρημα, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι το πρόσωπο που ο πρέσβης κατέδειξε ως προσφορότερο, δεν ήταν κάποιος Σαουδάραβας, κάποιος εκπρόσωπος της χώρας, αλλά ένας Έλληνας ενδιάμεσος από το Ηράκλειο, ονόματι Τζον Σφακιανάκης, ο οποίος φέρεται μάλιστα να προσπαθούσε να πετύχει χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή προσφορά λιγότερο συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο.

Κατόπιν των αποκαλύψεων κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «που εδώ και 15 μέρες ενορχηστρώνει την συκοφαντία», να ζητήσει συγγνώμη, από τον ελληνικό λαό και τον υπουργό Άμυνας. «Δεν ξέρω αν νομίζετε ότι με τις φούσκες θα καταφέρετε με αντιπερισπασμό να αλλάξετε τη συζήτηση και να φύγετε από εκεί που σας πονάει, από τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή». «Δεν θα τα καταφέρετε. Εγώ σήμερα απάντησα επί της ουσίας, αλλά την άλλη συζήτηση δεν θα την αποφύγετε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή, «για να δούμε τι απαντήσεις θα δώσετε κ. Μητσοτάκη».

Δεν θα ανεχτώ καμία πρόκληση

Δεν θα ανεχτώ καμία πρόκληση, καμία συκοφαντία και καμία γραφικότητα από τον κ. Μητσοτάκη, δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τοποθετούμενος επί της επερώτησης της ΝΔ για τη συμφωνία Ελλάδας-Σ. Αραβίας. Φτάσατε στο σημείο να ισχυριστείτε ότι το προγραμματισμένο ταξίδι μου στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες και οι συναντήσεις μου με Μακρόν και Γιούνκερ έγινα για να μη βρίσκομαι στη Βουλή, για να δραπετεύσω.. Από τι;

Από την αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη; ούτε εσείς, ούτε εκείνοι που τα γράφουν δεν τα πιστεύουν είπε ο κ. Τσίπρας. Ούτε κρύβομαι ούτε εκβιάζομαι τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο πρόσφατο τηλεοπτικό του σποτ, είπε: Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Και όταν έρχονται τηλεοπτικά συνεργεία στο γραφείο μου, ούτε ξεσκονίζω ούτε κρύβω τα δώρα που δίνονται στον πρωθυπουργό, Να δω όταν θα έρθει κάποιο τηλεοπτικό συνεργείο στο γραφείο σας, τι ξεσκόνισμα θα κάνετε εσείς, που θα κρύψετε τα παραστατικά της Ζίμενς, τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, τις απομαγνητοφωνήσεις του αντιπροέδρου του κόμματός σας, και το Ε9 που δεν έχετε καταθέσει. Μετακόμιση θα κάνετε εσείς. Δεν φοβάμαι τίποτα επανέλαβε ο κ. Τσίπρας. Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ τν αλήθεια και να αποκαλύψω το βρόμικο παιχνίδι και το μέγεθος της απάτης σας, να καταλάβει ο λαός ποιος είναι ο στόχος και ο σχεδιασμός σας είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο αλλά την κυβέρνηση

Αγαπητέ κ. Τασιούλα σας δίνουν γραμμή μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν λυσσαλέα επίθεση στην κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ.

Εδώ και 15 μέρες βρέθηκαν τα paradise papers, συνομιλίες Αυγενάκη, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως ένα κρεσέντο από μέσα ενημέρωσης βρήκε έναν, εχθρό την κυβέρνηση, και προσέθεσε: Τώρα που ήρθε η ώρα να πληρώσει τα χρωστούμενα, ο κομιστής, καθυβρίζει εκεί καταντήσατε τη ΝΔ κ Μητσοτάκη.

«Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιούν τον Καμμένο, δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο αλλά την κυβέρνηση και κυρίως αυτοί που σας δίνουν γραμμή με τα πρωτοσέλιδα. Θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης γιατί δεν θέλουν αυτή η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση», τόνισε και συμπλήρωσε.

Βλέπετε ότι δεν είναι θέμα ημερών, βλέπετε ότι η κυβέρνηση αυτή πετυχαίνει εκεί που εσείς αποτύχατε πέντε χρόνια. Όχι μόνο θα στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία, όπως έκανε με το κοινωνικό μέρισμα. Δεν θα βγάλουμε μόνο την χώρα από την κρίση, αλλά θα κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές.

Δεν είναι δικός μας δρόμος ο βούρκος της διαπλοκής

Δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό σας ότι θα είστε αλλά δυο χρόνια εκεί που είστε, συν τέσσερα, απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας και αναρωτήθηκε: «Νομίζετε ότι έτσι πέφτουν οι κυβερνήσεις; Από τους βαρόνους;».

«Κύριε Μητσοτάκη μιλήσατε για βούρκο και για λάσπη απευθυνόμενος σε μένα. Δεν είναι δικός μας δρόμος ο βούρκος της διαπλοκής», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Εμείς θέλουμε το φως, γι΄ αυτά είμαι εδώ σήμερα, για να υπερασπιστώ το φως» είπε ο Αλέξης Τσιπρας.

Συμπλήρωσε δε πως όλες αυτές τις μέρες δεν έχει καταλάβει ο κόσμος γιατί κατηγορείται και ποιος κατηγορείται.

Δεν έχουμε μεσάζοντα αλλά συμφωνία ανάμεσα στα δυο κράτη

Το βασικό σας επιχείρημα κ. Μητσοτακη είναι ότι η πρεσβεία μας στο Ριάντ μας προειδοποιούσε να μην προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ άφησε αιχμές για χρηματισμό λειτουργών του Δημοσίου για τη διαρροή εγγράφων.

«Ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε την εξουσιοδότηση που είχε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίς, ζητήσαμε από τον ακόλουθο Άμυνας, που έχουμε στα Αραβικά Εμιράτα να ελεγχθεί η νομιμότητα του εγγράφου που κατέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος για τη γνησιότητα του εγγράφου. Υπήρξε απάντηση από τη Σαουδική Αραβία ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό», είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου και τόνισε:

Τον Νοέμβριο του 2016 έχουμε το πιστοποιητικό που ορίζει ότι είναι γνήσια η εξουσιοδότηση, όποτε δεν έχουμε μεσάζοντα αλλά συμφωνία ανάμεσα στα δυο κράτη.

* Προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή, προανήγγελλε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης: Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους η πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «σκανδαλώδη» σύμβαση, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, τόνισε:

Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, «για την κάλυψη που προσφέρει στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο» στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, την οποία χαρακτήρισε «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους», ενώ υποστήριξε ότι εξανεμίστηκε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Ξεκινώντας, μάλιστα, την αγόρευσή του στη συζήτηση της επερώτησης της ΝΔ για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Χαίρομαι που με αφορμή την επερώτηση βλέπω το μισό υπουργικό συμβούλιο. Χαίρομαι διπλά που επέλεξε ο κ. Τσίπρας να είναι παρών, αν και για κάποιο λόγο που ο ίδιος γνωρίζει τελευταία με αποφεύγει». Εκείνη τη στιγμή μπήκε στην αίθουσα της Βουλής ο πρωθυπουργός και ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η παρουσία του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι εδώ για να υπερασπιστεί και τον εαυτό του ως επικεφαλής του ΚΥΣΕΑ που υπέγραψε τη σύμβαση για την πώληση των βλημάτων».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ταύτισε τον πρωθυπουργό με τον κ. Καμμένο και απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας επέλεξε δύο φορές τον κ. Καμμένο για κυβερνητικό εταίρο. Όχι μόνο τον Ιανουάριο του 2015, αλλά και τον Σεπτέμβριο, όταν είχε κι άλλες επιλογές. Τον διάλεξατε γιατί ταιριάζετε. Η συγκολητική σας ουσία είναι τυχοδιωκτισμός, ψέματα, αλαζονεία, έλειψη μέτρου του κυβερνητικού σας ετέρου και η ροπή του στη χυδαιότητα. Το ήθος του ενός ταίριαξε με το ήθος του άλλου. Χωρίς Καμμένο δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία και ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές. Χωρίς Τσίπρα ο κ. Καμμένος είναι απροστάτευτος. Δεν είστε δεμένος στο κατάρτι, είστε δεμένος χειροπόδαρα με τον Καμμένο και οι μόνες σειρήνες που σας σαγηνεύουν είναι οι σειρήνες της εξουσίας».

Ειδική αναφορά έκανε στο βιντεάκι με τον πρωθυπουργό να υπογράφει το κοινωνικό μέρισμα, τονίζοντας «την άλλη φορά πέστε στον σκηνοθέτη να βγάλει από το κάδρο τη θήκη με τα πούρα» ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε «πού να φανταζόσαστε όταν κάνατε αριστερά όνειρα ότι θα έλθει η ώρα να υπερασπιστείτε τον κ. Καμμένο;».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση επισημαίνοντας: «Εσείς επαναφέρατε τους μεσάζοντες στο υπουργείο Άμυνας, που είχαν καταργηθεί μετά τις υποθέσεις του πρώην υπουργού Τσοχατζόπουλου. Και είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα ελεγχθεί γιατί ξεπουλάτε στρατιωτικό υλικό. Το ηθικό σας πλεονέκτημα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της πολιτικής ζωής. Ο κυβερνητικός σας εταίρος αποδεικνύεται ότι πουλάει οβίδες και βόμβες στις αραβικές χώρες με τη βοήθεια μεσαζόντων. Σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε καθαιρέσει τον υπουργό του. Εσείς δεν το κάνετε, μήπως σας εκβιάζει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση; Πώς να πάτε σε εκλογές με τα 15 δισ. μέτρων που έχετε φέρει και με το ρεκόρ φόρων. Δεν είσαστε πια σε θέση να απειλήσετε κανέναν, πολλώ δε μάλλον που έχει διαταχθεί έρευνα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση που διενεργεί η εισαγγελέας Διαφθοράς. Αργά η γρήγορα εκλογές θα γίνουν και θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες και η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και δεν θα μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκάλυψης. Και δεν θα υπάρχει το ενδεχόμενο παραγραφής ποινικών ευθυνών. Θα τη βρείτε μπροστά σας την υπόθεση αυτή. Σήμερα έχετε την ευκαιρία κ. Τσίπρα και εσείς και ο υπουργός σας να δώσετε απαντήσεις».

Ακολούθως, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε έξι ερωτήματα:

- Γιατί, ενώ η Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εγκρίνει διακρατική συμφωνία, εμπλέξατε στην υπόθεση μεσάζοντα; Για ποιο λόγο χρειάζονται μεσάζοντες, όταν απαγορεύονται από τον νόμο του 2011;

- Γιατί υπεγράφη η συμφωνία με τον συγκεκριμένο μεσάζοντα που του έχει επιβληθεί πρόστιμο από τις ελεγκτικές Αρχές, την ίδια ώρα που είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών αρμοδίως ότι δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία;

- Υπάρχει τελικά ή δεν υπάρχει συμφωνία; Αν υπάρχει γιατί δεν έχουν πιστωθεί 66 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο ταμείο; Αν δεν υπάρχει, ποιος έχει την ευθύνη που χάθηκαν τα χρήματα;

- Γιατί εκ των υστέρων, και αφού ενεπλάκη ο κ. Παπαδόπουλος, δεν ενημερώσατε τη Βουλή;

- Η Βουλή είχε συμφωνήσει να πουληθούν 300.000 βλήματα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις προξενικές μας Αρχές στο Ριάντ, η Σαουδική Αραβία θέλει 100.000 βλήματα. Πού θα πηγαίναν τα υπόλοιπα 200.000 βλήματα και τα χρήματα που αντιστοιχούν;

Συνεχίζοντας τα ερωτήματα προς τον κ. Καμμένο, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Έχει επιχειρήσει να κάνει κι άλλες δουλειές επί των ημερών σας ο κ. Παπαδόπουλος; Τον γνωρίζετε ή δεν τον γνωρίζετε; Στον ΣΚΑΪ είχατε πει ότι "εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τον κ. Παπαδόπουλο". Πώς εξηγείται τότε ότι με επιστολή του στις 27 Ιουνίου του 2017 προς τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, γράφει ο κ. Παπαδόπουλος "Σε συνέχεια συνάντησης στο γραφείο του υπουργού Άμυνας..."».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε απευθυνόμενος ξανά προς τον κ. Τσίπρα: «Και τώρα στο πιο κρίσιμο ερώτημα κ. Τσίπρα: Τα γνωρίζατε όλα αυτά; Είχανε αυτά την έγκρισή σας; Μετά από όλα αυτά συνεχίζετε να στηρίζετε τον κ. Καμμένο; Έγιναν όλα καλώς, τον στηρίζετε; Σήμερα ρωτάμε εμείς και απαντάτε εσείς. Μη μας πείτε ξανά για τα συμφέροντα που σας πολεμούν, μια χαρά τα έχετε βρει με τα συμφέροντα».

Τον προκάλεσε, μάλιστα, αν θέλει γενική συζήτηση για τη διαφθορά να ορίσουν ημερομηνία και κατέληξε: «Η υπόθεση αυτή είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, από εσάς και την κυβέρνησή σας. Οι Έλληνες πολίτες περίμεναν ότι δεν θα ταυτιζόσασταν τόσο γρήγορα με σκοτεινές υποθέσεις. Σήμερα διαψεύσατε και αυτές τις προσδοκίες των πολιτών. Το ότι δεν μπορείτε να χειριστείτε τα θέματα της οικονομίας το ξέραμε, σήμερα μάθαμε ότι βουτήξατε και στα θολά νερά των σκανδάλων».

Διαβάστε ακόμη:

Αντιπαράθεση Καμμένου – Λοβέρδου/ Οι μέχρι τώρα δηλώσεις

 * Καμία αγοραπωλησία επί ημερών μου, είπε η Γεννηματά και επιτέθηκε στον Καμμένο -Βορίδης: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνεχίζει την απόπειρα εξαπάτησης της Βουλής