«Ο προϋπολογισμός του 2018 αποτυπώνει μία εικονική πραγματικότητα, αποκαλύπτει την κυβερνητική αποτυχία στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων, κρύβει νέες επιβαρύνσεις», ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επαναφέρει την οικονομία στην κανονικότητα, είπε ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι εξακολουθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, υποχωρεί η ανταγωνιστικότητα, επιβάλλονται νέοι φόροι και περικοπές στις συντάξεις, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Ενώ η Κομισιόν αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για τον ευρωπαϊκό ρυθμό ανάπτυξης, η Ελλάδα ακολουθεί καθοδική πορεία και ο εκτιμώμενος για φέτος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης «ψαλιδίζεται» στο 1,6%, από αρχική πρόβλεψη 2,7%, σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ.

Δεν δικαιολογείται να «θριαμβολογεί η κυβέρνηση για τη σημαντική υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων», γιατί η υπέρβαση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα οδήγησε σε μεγάλη συρρίκνωση των ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και διότι οφείλεται κυρίως στην ανελέητη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή επί των πολιτών, είπε επίσης ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν πλέον τα 130 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 45 δισ. ευρώ ή πάνω 50% από το 2014. Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για την κοινωνική προστασία, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι αυτά τα μέτρα «κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους», καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει επιβάλει 27 νέους φόρους, έχει προχωρήσει σε 21 περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, έχει μειώσει, και μάλιστα 2 φορές, το αφορολόγητο, έχει αυξήσει -κυρίως- τους έμμεσους φόρους, έκοψε το ΕΚΑΣ, δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ, επέβαλε -συνολικά- 14,5 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας.

Η κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μακρά περίοδο, είπε ο κ. Σταϊκούρας και επισήμανε ότι η υλοποίηση των ουσιαστικών παρεμβάσεων για το χρέος, παραπέμπεται για μετά το καλοκαίρι του 2018.

«Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι το 2018 θα εφαρμοστούν συμπληρωματικές δράσεις και διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Αποκρύπτει όμως ότι αυτές είναι νέα μέτρα λιτότητας για τους πολίτες, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Μέτρα τα οποία έχουν μεν ψηφιστεί, αλλά οι πολίτες δεν τα έχουν ακόμη βιώσει στην καθημερινότητά τους», είπε επίσης ο βουλευτής της ΝΔ και τόνισε ότι πρόκειται για μέτρα όπως οι νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και στα οικογενειακά επιδόματα, η κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών, η περαιτέρω μείωση του επιδόματος θέρμανσης, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά, η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ο φόρος διαμονής, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.