Δεκτός έγινε σήμερα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Νίκος Βούτσης. Όπως επισημαίνεται, αντίστοιχη επίσκεψη Προέδρου της ελληνική Βουλής στο Φανάρι είχε να πραγματοποιηθεί προ δεκαετίας.

Ο Ν. Βούτσης που έφτασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το μεσημέρι δήλωσε ότι: «Είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος για όλη την ανθρωπότητα. Σάς εδόθη Παναγιώτατε, η ευκαιρία και στις μεταξύ σας συζητήσεις, και εδώ (...) αλλά και στην Αθήνα για 2η φορά προσφάτως, και στους διορθόδοξους διαλόγους αλλά και στους διαλόγους με τα άλλα θρησκεύματα, η ευκαιρία σε ζητήματα που άπτονται και προσωπικά του ενδιαφέροντός σας και έχετε αφήσει το αποτύπωμά σας, (...) στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα ζητήματα της οικολογίας, στα ζητήματα γενικώς των διεθνών σχέσεων, να ανταλλάσσετε απόψεις και να προωθείτε βήμα - βήμα μια καλύτερη ζωή για σήμερα. Τη στιγμή που εμφανίζονται δυσεπίλυτα προβλήματα για όλο τον κόσμο. Για την Ε.Ε. και για τις περιοχές μας, την αποσταθεροποιημένη Μέση Ανατολή, την αποσταθεροποιημένη Βόρεια Αφρική».

Και ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε: «Ειδικότερα για εμάς εδώ είναι -τώρα ερχόμαστε και από την επίσκεψή μας στην Αγία Σοφία- ένας τόπος ιστορικός μνημειώδης, πολιτισμικός, θρησκευτικός από κάθε άποψη που αφήνει την δικιά του διαχρονική σημασία στις καρδιές, στην ιστορία και τις παραδόσεις μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και η ελληνική κυβέρνηση -εγώ δεν την εκπροσωπώ τώρα, ήμουν υπουργός της πριν από δύο χρόνια- και κάθε κυβέρνηση διαχρονικά είναι κοντά στα πραγματικά ζωντανά και δίκαια αιτήματα που θα προσδώσουν όλα τα αξιακά και ιστορικά δίκαια».

«Πάντοτε αισθανόμεθα αυτή την εγγύτητα» απάντησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Η Αθήνα πάντοτε στηρίζει τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία αλλά και γενικότερα τις Ορθόδοξες εκκλησίες, είμαστε ευγνώμονες και μπορούμε να πούμε ότι οι στόχοι μας συμπίπτουν. Υπηρετούμε όλοι τον άνθρωπο, την παγκόσμια ειρήνη, ο καθένας από το μετερίζι του και με τους δικούς του τρόπους και τα μέσα τα οποία διαθέτει. Εμείς περισσότερο με πνευματικά μέσα, εσείς με πολιτικά μέσα, τις διεθνείς και διπλωματικές σχέσεις που έχει η Ελλάδα και κάθε κράτος».

Ο κ. Βούτσης που συνοδεύεται από κλιμάκιο της Βουλής παρακάθησε σε γεύμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο, ενώ αύριο θα επισκεφθεί την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Σήμερα το απόγευμα θα έχει συνάντηση με το κεντρικό όργανο του ελληνισμού της Πόλης (ΣΥΡΚΙ), στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Κωνσταντινούπολη.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ