Προμηνύεται θύελλα πάνω από την «Τζαμάικα», καθώς σχεδόν σε όλα τα θέματα υπάρχουν διαφωνίες, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, αντιπρόεδρος του FDP, έπειτα από τις συζητήσεις της Τετάρτης για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, όπως έγραψε η Süddeutsche Zeitung.

Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung σε δημοσίευμά της, «σε 24 ώρες φτάνει η ώρα της αλήθειας. Το βράδυ της Παρασκευής, οι τέσσερις δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι, Xριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), Φιλελεύθεροι (FDP) και Πράσινοι (Die Gruenen), θα αποφασίσουν εάν μετά τις διερευνητικές συζητήσεις θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ‘‘Τζαμάικα’’. Οι διαφορές είναι ακόμα μεγάλες και τους εμπλεκόμενους διακατέχει σκεπτικισμός».

H πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ των Χριστιανοδημοκρατών (σ.σ.: και επίδοξη διάδοχος της κ. Μέρκελ) τάχθηκε κατά της παράτασης των διερευνητικών συζητήσεων μεταξύ των εταίρων, πέραν της Παρασκευής, εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία. «Εάν μετά από τρεις βδομάδες συζητήσεων δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης συνασπισμού δεν θα βοηθήσουν οι τρεις παραπάνω μέρες», δήλωσε στη Rheinische Post.

Από την πλευρά του, ο Γιενς Σπαν, επίσης χριστιανοδημοκράτης και μέλος του προεδρείου του CDU, είπε στην Passauer Neue Presse ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει συνασπισμός με κάθε τίμημα».

Αλλά και οι Φιλελεύθεροι (FDP) δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. «Προμηνύεται θύελλα πάνω από την Τζαμάικα», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων, έπειτα από τις συζητήσεις της Τετάρτης. «Σχεδόν σε όλα τα θέματα υπάρχουν διαφωνίες. Για το εάν η συμφωνία είναι εφικτή δεν μπορώ να το πω», σχολίασε.

Τέλος, η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι «ο Πράσινος πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης (σ.σ.: πρωτεύουσα η Στουτγάρδη) Βίνφριντ Κτρέτσμαν δήλωσε ενοχλημένος από τις λεκτικές επιθέσεις των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας κατά των Πρασίνων. Υπενθυμίζεται ότι ιδίως οι πολιτικοί του CSU Αλεξάντερ Ντομπρίντ και Αντρέας Σόιερ επικρίνουν τους Πράσινους ότι μπλοκάρουν τις διερευνητικές συζητήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Εντείνονται οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία