Η Ελλάδα με την ιστορία της και τον πολιτισμό της πρέπει να είναι η γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΔΣ της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, της Banca Ιntesa, ο Αντόνιο Φάλικο.

Ο Ιταλός καθηγητής, που είναι ανάμεσα σε κείνους που έχει πιστέψει στη συνεργασία των χωρών στον απέραντο ευρωασιατικό χώρο, είχε πριν από 11 χρόνια την πρωτοβουλία της διενέργειας του ευρωασιατικού οικονομικού φόρουμ που γίνεται στη Βερόνα της Ιταλίας.

Ο επικεφαλής της ιταλικής τράπεζας θεωρεί ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε μια τέτοια διαδικασία μόνο όφελος θα της αποδώσει, και σε στενή συνεργασία με τη Ρωσία και το φόρουμ της Πετρούπολης, προσκαλεί το τελευταίο διάστημα στο φόρουμ της Βερόνας που διεξάγεται στα τέλη Οκτωβρίου, και Έλληνες επιχειρηματίες και πολιτικούς.

Για μας είναι καθαρό ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Φάλικο και προσθέτει: «Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα γεωγραφικά μεγέθη ή να μένουμε στην οικονομική κατάσταση της χώρας σας. Η Ελλάδα με το κύρος της ιστορίας της και του πολιτισμού της, έχει δυνατότητες υλοποίησης ενός τέτοιου ρόλου. Εμείς οι Ιταλοί λέμε ότι είμαστε παιδιά των Λατίνων αλλά και εγγόνια των...Ελλήνων!».

H ζημιά των κυρώσεων

Ο Ιταλός τραπεζίτης κατανοεί όσο λίγοι ξένοι που εργάζονται στη Ρωσία τη ζημιά που κάνουν οι κυρώσεις... «Το νιώθετε και σεις στην Ελλάδα», λέει.

«Ειδικά τώρα που παλεύετε να ξεπεράσετε την κρίση ... Δεν θεωρώ ότι οι κυρώσεις θα λήξουν αύριο, αλλά δουλεύουμε έτσι σαν να έχουν ήδη πάψει ... Κάνουμε προσπάθεια να πείσουμε τον επιχειρηματικό κόσμο και μέσω αυτού τους πολιτικούς ότι οι κυρώσεις δεν φέρουν κανένα αποτέλεσμα αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύονται βλαβερές και για όσους τις επιβάλλουν ...».