Την πρώτη θέση στο βάθρο των εξαγωγέων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μοιράστηκαν το 2022 οι Ηνωμενες Πολιτείες της Αμερικής με το Κατάρ, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένα, και τα δύο κράτη κατέγραψαν εξαγωγές 81,2 εκ. τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου την χρονιά που μας πέρασε. Πρακτικά, το μέγεθος αυτό αποτελεί μικρή αύξηση για το Κατάρ, αλλά τεράστια άνοδο για τις ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε την εξαγωγή LNG το 2016 και μέσα σε λίγα χρόνια έχει καταστεί ισχυρή δύναμη στον κλάδο.

Οι αμερικανικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων των τελευταίων ετών σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τη στροφή μακριά από το ρωσικό φυσικό αέριο λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία ώθησαν τη ζήτηση για LNG από τις ΗΠΑ. Μάλιστα οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν εξασφαλίσει την κυρίαρχη θέση στο βάθρο, αν δεν είχε συμβεί η πυρκαγιά σε εξαγωγική μονάδα στο Φρίπορτ του Τέξας που είχε ως αποτέλεσμα η εν λόγω εγκατάσταση να παραμείνει κλειστή έως τον περασμένο Ιούνιο.

Τέλος, αξιοσημείωτη εξέλιξη ήταν και το γεγονός πως η Ιαπωνία κατέστη το 2022 ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG, ξεπερνώντας την Κίνα που κρατούσε έως τότε τα σκήπτρα. Αιτία τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού στην Κίνα που μείωσαν τη ζήτηση για το εν λόγω ενεργειακό προϊόν.