Σε σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στο 2023 προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, με τον οργανισμό να προειδοποιεί πως μπορεί εύκολα να προκύψει μια ύφεση εντός του τρέχοντος έτους.

Στην τελευταία έκθεση της που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 1,75 για το 2023 έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 3% που είχε κάνει ο οργανισμός τον Ιούνιο του 2022.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης θα παρουσιάσουν σημαντική κάμψη για το 2023, με ανάπτυξη 0,5%.

Η Goldman Sachs δεν περιμένει πλέον ύφεση στην Ευρωζώνη για το 2023

«Δεδομένων των εύθραυστων οικονομικών συνθηκών, μια σειρά εξελίξεων -όπως ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός, η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα, μια αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού και μια κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων- θα μπορούσαν να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση» σημειώνεται στην έκθεση.

Οι δυσοίωνες προοπτικές επηρεάζουν ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές και την αναπτυσσόμενες οικονομίες, αναφέρει η Τράπεζα, καθώς αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα χρέους, αδυναμία των νομισμάτων και της ανάπτυξης των εισοδημάτων τους. Ακόμα, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 3,5% για τα επόμενα 2 χρόνια, με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 2 δεκαετιών, σύμφωνα με το Reuters.