Η ΕΚΤ είναι πιθανόν να χρειαστεί να προχωρήσει σε «σημαντικές αυξήσεις» των επιτοκίων πέρα από το Μάρτιο, ενώ ταυτόχρονα καλείται να επιταχύνει την συρρίκνωση του υπερμεγέθους χαρτοφυλακίου ομολόγων που κατέχει για την καταπολέμηση του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ.

«Το βήμα που θα κάνουμε τον Μάρτιο στα επιτόκια δεν θα είναι το τελευταίο. Μπορεί να χρειαστούν και νέα, σημαντικά βήματα στα επιτόκια στη συνέχεια» διεμήνυσε σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε πως όταν τα επιτόκια φτάσουν στο υψηλό τους, θα πρέπει να μείνουν εκεί μέχρι η ΕΚΤ να νιώσει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Παράλληλα, εκτιμά πως η ΕΚΤ - η οποία ξεκίνησε από αυτό τον μήνα τη μείωση του χαρτοφυλακίου του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) - θα πρέπει να επιταχύνει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της από τον Ιούλιο.

Η ΕΚΤ μειώνει το χαρτοφυλάκιο της κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως, αλλά ο Nάγκελ ανέφερε ότι θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος με τον υφιστάμενο ρυθμό για να αλλάξει κάτι. «Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι υπέρ ενός ταχύτερου ρυθμού στη μείωση (του χαρτοφυλακίου) τον Ιούλιο, υπό το πρίσμα της εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει μέχρι σήμερα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκιά της κατά συνολικά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022 και έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες στη συνεδρίαση του Μαρτίου.