Σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, κάτω από το βάρος της ενεργειακής ανασφάλειας που έχει «χτυπήσει κόκκινο» και έχει συμπαρασύρει όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, μαζί και την ελληνική.

Στον πυρήνα τον ανησυχιών βρίσκεται η ανακοίνωση της Gazprom την Παρασκευή ότι ο βασικός αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας επ’ αόριστον, παρά την προηγούμενη ανακοίνωσή της ότι οι εργασίες συντήρησης θα διαρκούσαν τρεις ημέρες και θα ολοκληρώνονταν το Σάββατο το πρωί. Ο ρωσικός κολοσσός επεσήμανε ότι δεν μπορεί να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, καθώς μια διαρροή λαδιού που εντοπίστηκε δεν επιτρέπει σε μία από τις τουρμπίνες του αγωγού να λειτουργεί με ασφάλεια.

Σήμερα, άλλωστε, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε πως η προμήθεια φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα αποκατασταθεί πλήρως έως ότου η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο το ανοδικό ράλι 30% που καταγράφει την Δευτέρα η τιμή του φυσικού αερίου, έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, βυθίζοντας την περιοχή βαθύτερα στην ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο, στην αντίθετη κατεύθυνση τοποθετείται για την ελληνική οικονομία, ανάλυση της Morgan Stanley η οποία θεωρεί πως η χώρα μας θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, ενώ τη θεωρεί ικανή να υπεραποδώσει έναντι άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά ότι και το ελληνικό χρηματιστήριο θα υπεραποδώσει έναντι άλλων ευρωπαϊκών, ενώ προχωρά σε αναβάθμιση των προβλέψεων του για τα κέρδη και τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών.

Παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες, η Morgan Stanley αναμένει υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας φέτος. Παρότι οι υψηλότερες τιμές αναμένεται πιέσουν τους καταναλωτές τον χειμώνα, η Morgan Stanley θεωρεί ότι τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης θα αμβλύνουν το πλήγμα. Την ίδια στιγμή, ο οίκος αναμένει πως η οικονομία θα συνεχίσει να επωφελείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ενώ αναμένουμε σημαντική επιβράδυνση του ΑΕΠ το 2023, πιστεύουμε πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει μια ύφεση και να υπεραποδώσει έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης», σημειώνεται στην έκθεση. Η Morgan Stanley υιοθετεί «εποικοδομητική στάση» για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα, η οποία συνδέεται εν πολλοίς με την υλοποίηση επενδύσεων και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων υπό το σχέδιο Ελλάδα 2.0.

Η εικόνα στους δείκτες του Χρηματιστηρίου
Την Δευτέρα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 1,83% πέφτοντας στις 829,34 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 70,22 εκατ. ευρώ.

Ο Large Cap διολίσθησε κατά 1,85% και ο Mid Cap κατά 1,83%, ενώ από τους κλαδικούς δείκτες μόνο τα Προσωπικά και Οικιακά Είδη διασώθηκαν οριακά με άνοδο 0,08%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν τα Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες με -4,91% και -3,94% αντίστοιχα. Ο τραπεζικός δείκτης έχασε 1,95%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδη σημείωσε μόνο η ΑΔΜΗΕ με 1,69%. Στον πάτο του ταμπλό βρέθηκαν ηο Μυτιληναίος με 5,45% και της Viohalco με 3,79%.

Συνολικά, η SATO ξεχώρισε με κέρδη 15,38%, ακολουθούμενη από την Euroxx με 6,36%, ενώ στον αντίποδα, ο Χαϊδεμένος έχασε 9,91% και η Attica Bank 9%.

Ανοδικά έκλεισαν 23 μετοχές, 91 πτωτικά και 13 έμειναν αμετάβλητες.