Όσο πρόλαβε ανέβηκε το Χρηματιστήριο καθώς οι συναλλαγές ανεστάλησαν λόγω τεχνικού προβλήματος από τις 14:23, χωρίς να καταφέρει να επανέλθει η αγορά σε λειτουργία!

Όπως αναφέρεται μάλιστα σε μήνυμα που βγήκε προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες από την ΕΧΑΕ: «Σας ενημερώνουμε ότι οι αγορές αναστάλθηκαν. Θα ενημερωθείτε εκ νέου με νεότερη ανακοίνωση».

Εν συνεχεία ακολούθησε ανακοίνωση του ΧΑ όπου αναφέρεται πως «λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας των συστημάτων διαπραγμάτευσης, η σημερινή συνεδρίαση διακόπηκε και δεν θα συνεχιστεί. Ο υπολογισμός της τιμής κλεισίματος των Χρηματοπιστωτικών Μέσων που διαπραγματεύονται στις Αγορές του Χ.Α. θα γίνει στις 17.20 και οι μετασυναλλακτικές διαδικασίες θα διεξαχθούν κανονικά. Τα αρχεία συναλλαγών θα αναρτηθούν στο site και θα είναι στη διάθεση των Μελών, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις εντολές και τις συναλλαγές που εκτελέστηκαν από το Σύστημα Διαπραγμάτευσης».

Επομένως, οι επενδυτές στη μισή συνεδρίαση κατάφεραν να επαναφέρουν την αγορά σε επίπεδα υψηλότερα των 830 μονάδων χωρίς ωστόσο να είναι ενδεικτικό του κλίματος, καθώς η αγαπημένη συνήθεια των πωλητών είναι να ενεργοποιούνται στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, ενώ οποιαδήποτε αντίδραση πωλείται με περισσή ευκολία από τους επενδυτές.

Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις λύσεις που αναζητεί η Κομισιόν με το οριστικό στοπ στη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου. Η θέση της στηρίζεται σε τρία βασικά στοιχεία, ωστόσο μένει ανοιχτό εάν αυτά τα μέτρα θα πρέπει να υλοποιηθούν σε εθελοντική ή υποχρεωτική βάση ή σε συνδυασμό και των δύο. Το ένα αφορά τη μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας, το δεύτερο, στην καθιέρωση ενός πλαφόν για ορισμένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) που έχουν χαμηλότερο οριακό κόστος από τους σταθμούς που λειτουργούν με φυσικό αέριο (όπως οι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο λιγνίτης και η πυρηνική ενέργεια) και το τρίτο εστιάζει σε παρεμβάσεις στις τιμές λιανικής (οι ηλεκτροπαραγωγοί θα πρέπει να επιστρέφουν τη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και του ανώτατου ορίου προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, με τα έσοδα αυτά να κατευθύνονται για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που θα στοχεύουν στη μείωση των λογαριασμών για «επιλεγμένους πελάτες», π.χ. κλάδος λιανεμπορίου και μικρομεσαίων επιχειρήσεων).

Παρ'όλα αυτά πολλές επενδυτικές τράπεζες έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για αυτό το πλάνο, με μερικές από αυτές να είναι η Bank of America αλλά και η Goldman Sachs.

Από την άλλη, η Deutsche Bank θεωρεί πως οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών διαπραγματεύονται σε άκρως ελκυστικά επίπεδα, καθώς κινούνται με discount 30% επί της ενσώματης λογιστικής αξίας για διψήφια αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων - ROTE, κάτι που ωστόσο δεν καθίστανται επαρκές για να προσφέρει θετικές αποδόσεις.

Παράλληλα, για τις ελληνικές τράπεζες οι προτιμήσεις και οι τιμές στόχοι ορίζονται ως εξής: για την Εθνική Τράπεζα η σύσταση είναι «buy» και η τιμή στόχος στα 4,40 ευρώ για την Alpha Bank στα 1,5 ευρώ με σύσταση «buy», ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, η σύσταση είναι «ουδέτερη», με τιμές στόχους τα 1,4 ευρώ και 1,2 ευρώ, αντίστοιχα.

Ως προς το τι έγραψε το ταμπλό στη σημερινή συνεδρίαση...ο Γενικός Δείκτης «έκλεισε» με άνοδο 0,67% στις 834,91 μονάδες, με τον FTSE 25 στις 2.003,29 μονάδες και τον τραπεζικό στο -0,52% και στις 527,85 μονάδες.

Ο τζίρος έφτασε στα 27,15 εκατ. ευρώ ενώ 6,39 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα.