Την εκτίμησή του πως μέσα στο 2018 η Τράπεζα Πειραιώς θα μηδενίσει την ανάγκη χρηματοδότησης μέσω του ELA (έκτακτη ενίσχυση από την ΕΚΤ), κατέθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, προβλέποντας, παράλληλα, πως το νέο έτος θα είναι καλό για όλη την ελληνική οικονομία.

Μηδενική ενίσχυση από τον ELA για την Πειραιώς, έως το τέλος του 2018

Η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, θεωρείταιαπό τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα που θεωρούνται φερέγγυα (solvent), αλλά αντιμετωπίζει «προσωρινά» προβλήματα ρευστότητας λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό ενισχύεται από τον ELA, τη μέθοδο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, η θετική πορεία της τράπεζας αλλά και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να φέρει την Πειραιώς σε σημείο να μη χρειάζεται τον ELA. Αυτό δήλωσε ο CEO του Ομίλου Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Αυξήσαμε σημαντικά τις καταθέσεις μας. Είμαστε πάνω από τα τέλη του 2016. Μειώσαμε, επίσης, τον ELA που παίρνουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ και σκοπεύουμε να τον μηδενίσουμε έως το τέλος του 2018», δήλωσε ο κ. Μεγάλου.

Το 2018 θα είναι καλό έτος για την ελληνική οικονμία

Το 2018 αναμένεται να είναι «ένα καλό έτος για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, προσθέτοντας: «Αναμένω μία αύξηση του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) κατά 2%, αναμένω αύξηση της ρευστότητας και σημαντική μείωση του ELA και αυτό είναι θετικό και για την κερδοφορία των τραπεζών».

Το CNBC σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία εμφάνισε τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης αυτό την αρχή του έτους και σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα η οικονομία αναπτύχθηκε 1,3% σε ετήσια βάση το γ' τρίμηνο. Επιπροσθέτως, παραθέτει τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 2% το 2018 και έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τους πιστωτές.

«Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα θα οδηγήσει, επίσης, σε περισσότερες καταθέσεις στην εγχώρια αγορά», σχολίασε ο Κ. Μεγάλου, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αποκαθίσταται σταδιακά. «Υπάρχουν αρκετές ακόμη (σ.σ.μεταρρυθμίσεις) να γίνουν για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, αλλά είμαστε στη σωστή πορεία», είπε, «την καλύτερη πορεία από την αρχή της κρίσης. Δεν μπορεί να γίνει χειρότερη, μόνο καλύτερη».