Παράθυρο ευκαιρίας για αύξηση εσόδων και συνολικής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών ανοίγει ο πληθωρισμός, ο οποίος πιέζει τις νομισματικές αρχές της Ευρωζώνης να εξετάζουν αυξήσεις επιτοκίων*

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Morgan Stanley, η οποία εξετάζει τις θετικές επιπτώσεις σε Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, υπάρχει πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τον Δεκέμβριο του 2022, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα το σημερινό αρνητικό επιτόκιο (-0,5%) να φτάσει στο 0% τον Μάρτιο του 2023.

 

Από τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, κάθε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις, σημαίνει αύξηση εσόδων από τόκους για το 2023 κατά:

-2% στην Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

-4% στη Eurobank.

Οι θετικές επιπτώσεις στο επιτοκιακό περιθώριο μεταφράζονται σε καθαρή αύξηση κερδών κατά:

-6% για την Alpha Bank

-8% για την Πειραιώς και

-10% για Eurobank.

Για τους παραπάνω υπολογισμούς έχουν ληφθεί υπόψη το μείγμα των καταθέσεων (ταμιευτήριο, προθεσμίας, κλπ) όπως και των δανείων (σταθερό, κυμαινόμενο επιτόκιο) κάθε τράπεζες. Το 70-80% των καταθέσεων αποτελούν είναι τρεχούμενοι λογαριασμοί, γεγονός που δεν αποτελεί ιδιαίτερη πίεση κόστους για τις τράπεζες. Στην πλευρά των δανείων, το 85-90% είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.

Όσον αφορά στην επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων στις τιμές των ομολόγων που διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες, αυτές εκτιμώνται μικρές ειδικά εάν συγκριθούν οι κεφαλαιακές επιπτώσεις με τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που διαθέτουν. Για παράδειγμα, η κεφαλαιακή επίπτωση κυμαίνεται μεταξύ 7 και 12 μονάδων βάσεις, όταν οι δείκτες CET1 κυμαίνονται μεταξύ 9,9% και 13,9% και βρίσκονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τα ελάχιστα όρια.

δφσδφσδφσδφ

Τέλος, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων, εξορθολογίζοντας το κόστος και τον κίνδυνο, αποκομίζοντας κέρδη.

τρτερτερτερτε

Από τις τρεις παραπάνω τράπεζες, η Morgan Stanley ξεχωρίζει τη Eurobank, καθώς έχει στο εξής έχει τη μικρότερη αρνητική επίπτωση στα οργανικά έσοδα από περαιτέρω μειώσεις κόκκινων δανείων. Επίσης, με συνολικό δείκτη κεφαλαίου 15,4%, η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που ξεκίνησε τη συζήτηση για μερίσματα για τη χρήση του 2023 που μπορεί να αποτελεί θετικό καταλύτη για τη μετοχή.

*Πηγή: Capital.gr,  του Λεωνίδα Στεργίου