Στις 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το κοινωνικό μέρισμα, με τις αιτήσεις καθημερινά να αυξάνονται, τις εγκρίσεις να υπερβαίνουν μέχρι αυτή τη στιγμή τις 621.000, ενώ αποκλείονται χιλιάδες δικαιούχοι, παρά το γεγονός ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προχώρησαν σε τέσσερις αλλαγές στην πλατφόρμα υπαγωγής των αιτήσεων.

Πάντα υπάρχουν και κάποιοι που θα… κόβονται.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Με επιστολή τους προς τα δυο υπουργεία η Ομοσπονδία Φοροτεχνικών επισημαίνει ότι μεταξύ των εξαιρούμενων προσώπων είναι:

1. Εκείνα που φιλοξενούνται σε κατοικίες τρίτων ή συγγενικών προσώπων. Η εξαίρεση διαπιστώνεται αυτόματα από το σύστημα κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης του μερίσματος, συνεπεία συμπλήρωσης του κωδικού 092 στον πίνακα 6.12 του εντύπου Ε1.

2. Σε περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης ακινήτων για τις οποίες έχει συμπληρωθεί κανονικά ο πίνακας 5.1 του εντύπου Ε1 προκύπτει ότι, ενώ πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση οικίας, έχει συμπληρωθεί εκ παραδρομής και ο κωδικός 092 που αφορά στη φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από τη χορήγησή του.

Πάντως, με τις τροποποιήσεις στην πλατφόρμα koinonikomerisma, που έκαναν τα δυο υπουργεία, άνοιξε ο δρόμος κτήσης του επιδόματος σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις που αποκλείονταν και συγκεκριμένα σε:

- Γονείς που μπορούν να δηλώνουν σε συγκεκριμένο πεδίο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το τέκνο που έχει γεννηθεί το 2017.

- Θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα, όσα παιδιά είναι έως 25 ετών εφόσον έχουν ΑΦΜ, αλλά δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.

- Όσοι φιλοξενούνταν σε ανθρώπους που έχουν αποβιώσει, το σύστημα θα τους παρέχει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση με τα δικά τους στοιχεία.

- Ανασφάλιστες χήρες θανόντος θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα και να υποβάλουν αίτηση με τα δικά τους στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι ακυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 119.462, ποσοστό 8,52%, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 280.709, ποσοστό 20,01%, ενώ οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) είναι 344.899, ποσοστό 24,59%.