Στην απόδοση της Αθηναικής Ριβιέρας προσβλέπει ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για μια ισχυρή μεσομακροπρόθεσμη τονωτική ένεση στα δημόσια έσοδα.

Η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου προβλέπονταν στα ρυθμιστικά σχέδια της Αθήνας, από την εποχή που ακόμα λειτουργούσε το αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Δυστυχώς έμενε σχέδιο επί χάρτου. Επρεπε να «ζοριστούν» τα πράγματα και να ξεκινήσει η αξιοποίηση της πιο «χρυσοφόρας» ζώνης της χώρας .

Του Νίκου Γρυλλάκη

Το «πράσινο φώς» που άναψε από το ΣτΕ για την εφαρμογή των επενδυτικών σχεδίων στο Ελληνικό φέρνει ακόμα και μέσα στο 2018 τα πρώτα εργοτάξια στο ωραιότερο οικόπεδο της Ευρώπης και ανοίγει το δρόμο να μπούν σε φάση υλοποίησης κατασκευές έργα που θα υπερβούν τα 8 με 10 δισεκατομμύρια ευρώ, απορροφώντας αμέσως και χιλιάδες εργαζομένους που θα χρησιμοποιηθούν ενόσω θα «χτίζεται» η μεγάλη αλυσίδα ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων,κατοικιών και θα διαμορφώνεται το πάρκο των 2700 στρεμμάτων.

Η αρχή για την μεταμόρφωση του παραλιακού μετώπου έγινε με την κατασκευή του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα. Το άλλοτε εγκαταλελειμμένο χωράφι του παλαιού Ιπποδρόμου αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς στο πολιτιστικό πρόσωπο της πρωτεύουσας και το σημαντικότερο πόλο αναψυχής ολόκληρης της χώρας. Με την μεταφορά και και της εθνικής βιβλιοθήκης αναμένεται να ενισχυθεί ένας ευρύτερος κύκλος δραστηριοτήτων που, σταδιακώς, υπολογίζεται να υπερβαίνει το 1 δισ ευρώ ετησίως, ποσό από το οποίο προκύπτουν σημαντικά φορολογικά έσοδα για το δημόσιο.

Το Πάρκο Νιάρχος θα συνδεθεί σύντομα με το δέλτα του Φαλήρου. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα ανάπλασης στο φαληρικό μέτωπο, έργα και παρεμβάσεις που στηρίζονται στα σχέδια του κορυφαίου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, που υπέγραψε και τις κατασκευές στον παλαιό Ιππόδρομο.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για να μετατραπεί στο Λαιμό της Βουλιαγμένης ο παλαιός Αστέρας σε ένα από τα κορυφαία τουριστικά συγκροτήματα του Ευρωπαικού Νότου. Νέες μονάδες θα πάρουν τη θέση των υφιστάμενων, θα προστεθούν νέεες και θα προχωρήσει η κατασκευή πολυτελών κατοικιών καθώς και η αναβάθμιση της μαρίνας .Πίσω απ αυτήν επένδυση η κυβέρνηση βλέπει επίσης εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

 Το χρονοδιάγραμμα για το Ελληνικό

Η ναυαρχίδα πάντως των επενδυτικών δραστηριοτήτων στο παραλιακό μέτωπο είναι το Ελληνικό. Πρόκειται, όπως έχει ανακοινώσει η κοινοπραξία για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης διεθνώς, που θα δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας και η ολοκλήρωση του θα συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης της χώρα κατά περίπου 1 εκατ. τουρίστες σε ετήσια βάση.

Το έργο θα ξεκινήσει με την πλήρη εκκαθάριση της συνολικής έκτασης 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και σε χρονικό διάστημα 6 με 9 μήνες μετά την έναρξη των έργων, η έκταση θα είναι έτοιμη προκειμένου να ξεκινήσουν οι αναπλάσεις, με πρώτο έργο τη δημιουργία του μεγαλύτερου παραλιακού πάρκου στην Ευρώπη, που θα αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερο στο είδος τους διεθνώς.

Με την έναρξη των έργων δημιουργούνται θέσεις εργασίες σε κλάδους που έχουν πληγεί καίρια από την κρίση, όπως των κατασκευών, της τσιμεντοβιομηχανίας, της χαλυβουργίας, του κλάδου αλουμινίου, των προμηθευτών και μεταφορών από ευρύτατο τομέα προϊόντων αλλά και υπηρεσιών.Στην παραλία θα δημιουργηθεί ένα «επτάστερο» ξενοδοχείο, που δεν υπάρχει άλλο στην Ελλάδα, που θα δίνει την αίσθηση ενός «σκάφους» δυναμικότητας 250 κλινών, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα έχουν δυναμικότητα τουλάχιστον 2.200 κλινών.

Τα ξενοδοχεία θα λειτουργούν όλο το χρόνο, δημιουργώντας τουλάχιστον 5.500 νέες θέσεις εργασίας από όλο το φάσμα των τουριστικών ειδικοτήτων.
Παράλληλα, θα προχωράει η κατασκευή υψηλού κτιρίου με χρήσεις κατοικίας, μοναδικής αρχιτεκτονικής που θα αποτελέσει τοπόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Το κτίριο θα είναι από τα ελάχιστα που βρίσκονται σε τόσο κοντινή απόσταση από το κέντρο μεγάλης πρωτεύουσας μπροστά σε παραλιακό μέτωπο, με περίπου 200 διαμερίσματα, για τα οποία έχει ήδη αρχίζει να εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον.

Τα παραπάνω έργα σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας θα παραδοθούν εντός της πρώτης πενταετίας, καθώς θα έχουν διαμορφωθεί και ολοκληρωθεί παράλληλα όλα τα έργα υποδομών με συνέπεια το πάρκο και η παραλία να είναι αυτοτελώς προσβάσιμα.

Η ανάπλαση προβλέπει τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, μιας νέας παραλίας ελεύθερης πρόσβασης, μήκους μεγαλύτερου του ενός χιλιομέτρου που θα έχει στη μια άκρη της τη μαρίνα και στην άλλη ένα διεθνούς εμβέλειας ενυδρείο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, με ένα μέρος του υποθαλάσσιο.

Στο εμπορικό κέντρο θα δημιουργηθούν 4.500 θέσεις εργασίας, 2.000 θέσεις από την κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Ιατρικού Κέντρου και 2.500 από την κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημιακού Κέντρου.

Νέες θέσεις εργασίας από ευρύ φάσμα ειδικοτήτων δημιουργούνται από τις νέες χρήσεις, όπως από τη δημιουργία πρότυπου επιχειρηματικού πάρκου, συνεδριακό κέντρου, νέου γηπέδου γκολφ, της αξιοποίησης του Ολυμπιακού Κέντρου κανό -καγιάκ κλπ.ναι το Ελληνικό.

Στο παραλιακό μέτωπο υπάρχει και η έκταση των παλαιών Λιπασμάτων της Δραπετσώνας. Η ανάπλαση που προγραμματίζεται θα αλλάξει την εικόνα σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα και το Πέραμα και θα δημιουργήσει έναν ακόμα πόλο επενδυτικών δραστηριοτήτων, ανεξάρτητα από το χαρακτήρα -έργο για τους κατοίκους-που θα έχει η μεγάλη έκταση των παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων.