Αλλάζει τη στάση του ο Μάρτιν Σουλτς. Ενόψει της σημερινής συνάντησής του με τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το κόμμα του έχει απόλυτη συνείδηση της ευθύνης του και πως θα βρεθεί μία καλή λύση στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

«Είναι θετικό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε πρωτοβουλίες. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα βρούμε μια καλή λύση για τη χώρα», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο πλαίσιο των επαφών του Σταϊμάγερ για εξεύρεση λύσης μετά την κατάρρευση των διερευνητικών συνομιλιών για συνασπισμό τύπου «Τζαμάικα» την Κυριακή. 

«Η δήλωση του κ. Σουλτς πρέπει να ερμηνευτεί και ως προτροπή στο κόμμα του να διατηρήσει τη νηφαλιότητά του και να μη δημιουργείται αναταραχή με απερίσκεπτες δηλώσεις και κριτικές μελών του», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία προσθέτει ότι «ηγετικά στελέχη τους SPD τείνουν εν τω μεταξύ προς την άποψη ότι πρέπει να γίνει ανεκτή μια κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέρκελ, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να κερδηθεί χρόνος. Ορισμένα μάλιστα συμβουλεύουν τον κ. Σουλτς να αφήσει ανοικτή την πόρτα και στο ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού».

«Η πίεση στον κ. Σουλτς αυξάνεται», όπως παρατηρεί η Rheinische Post. Η Ούλα Σμιτ, πρώην υπουργός Υγείας, είπε σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδα Die Welt, ότι «το SPD δεν πρέπει να αρνηθεί καμιά συζήτηση για κυβέρνηση συνασπισμού». Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός παρέπεμψε μάλιστα στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει πει ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κα Σμιτ τόνισε ότι οι νέες εκλογές «δύσκολα θα μπορούσαν να εξηγηθούν στον λαό και δεν αποτελούν αυτοσκοπό για το SPD».