«Σημαντικές» περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια κατά τις επόμενες συνεδριάσεις της για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος ήταν πολύ υψηλός, ζήτησε την Τετάρτη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 2,5% από τον Ιούλιο και υποσχέθηκε «σταθερό ρυθμό» αυξήσεων τους επόμενους μήνες, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ότι η κορύφωση των επιτοκίων μπορεί να είναι κοντά, δεδομένης της επικείμενης ύφεσης.

«Τα βασικά επιτόκια θα πρέπει ακόμα να αυξηθούν σημαντικά», δήλωσε ο Ρεν, ο οποίος συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο καθορισμού των επιτοκίων της ΕΚΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Αυτό σημαίνει σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων στις υπόλοιπες συνεδριάσεις αυτού του χειμώνα».

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες, με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Τράπεζα της Ιαπωνίας, έχουν αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν μια ιστορική άνοδο του πληθωρισμού και η ΕΚΤ έχει επικριθεί ότι κινήθηκε πολύ αργά.

Ενώ οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απορρίπτουν αυτό το επιχείρημα λέγοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να αντιστραφεί μια δεκαετία ενισχύσεων, ο Ρεν είπε ότι ορισμένες από τις επικρίσεις μπορεί να είναι δίκαιες.

«Με το πλεονέκτημα του εκ του αποτελέσματος, μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό το επιχείρημα, τουλάχιστον από την άποψη ότι θα μπορούσαμε έτσι να δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο πολιτικής για να αντιδράσουμε εάν η οικονομία της ευρωζώνης πέσει σε ύφεση», εξήγησε ο Ρεν.

Αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε διάχυτη αβεβαιότητα, η οποία δικαιολόγησε τη σύνεση, πρόσθεσε ο Ρεν.