"Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πέτυχε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση", τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

Όπως σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας, "τα δύο προηγούμενα προγράμματα έμειναν στη μέση και δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα" και αυτό είναι κάτι που "δεν μπορεί να το χωνέψει (σ.σ. η αντιπολίτευση) και γι' αυτό προσπαθεί πάση θυσία να ανακόψει την ολοκλήρωση αυτής της φάσης του κυβερνητικού έργου". Κάτι τέτοιο, όμως, "δεν θα γίνει διότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας κανονικά", καθώς "κάθε λογικός άνθρωπος θεωρεί ότι οι εκλογές αυτή την ώρα θα ήταν κάτι πάρα πολύ αρνητικό για την οικονομία και την πορεία της χώρας".

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, ο υφυπουργός σημείωσε ότι "τα πράγματα προχωράνε με ένα ρυθμό -με βάση τις δυσκολίες- εντυπωσιακό" και ειδικότερα για το Ελληνικό υπογράμμισε ότι "έχουμε ουσιαστικά τελειώσει". "Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος ήταν το μείζον θέμα. Έχουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα εγκεκριμένο από το ΣτΕ πια, με μια ομόφωνη απόφαση από την ολομέλεια του ΣτΕ [...] και μένουν κάποιες διαδικαστικές πράξεις που προετοιμάζονται. Η εταιρία, η Lamda, καταθέτει τα τελικά της σχέδια και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν εκδοθεί δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις που μένουν για να τελειώσει όλη η διαδικασία αδειοδότησης της πρώτης φάσης για να ξεκινήσουν τα έργα. Το Ελληνικό προχωράει" εξήγησε ο κ. Πιτσιόρλας.

Όπως είπε προχωράει και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. "Είχαμε το αποτέλεσμα με την εταιρία ΔΕΣΦΑ που ήταν εντυπωσιακό. Ολοκληρώνεται και η διαπραγμάτευση για την παράταση της σύμβασης στο 'Ελευθέριος Βενιζέλος'. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τα ΕΛΠΕ. Θεωρώ ότι γίνονται βήματα πάρα πολύ μεγάλα και σε δύσκολα θέματα. Επίσης έχουμε σημαντικές επενδύσεις που 'τρέχουν' αυτή τη στιγμή. Το 2017 ήταν σε μια χρονιά πολύ σημαντική για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα. Είμαστε σε ποσοστό του ΑΕΠ που ήμασταν το 2006", ανέφερε ο υφυπουργός.

Σε ό,τι αφορά ευρύτερα την οικονομία, στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, "είναι να τελειώσουμε τον Αύγουστο οριστικά, να ανακτήσουμε την αυτονομία για την επιλογή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια".

Για την κριτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία στους κυβερνητικούς χειρισμούς σημείωσε: "Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αποφασίσει από ποια σκοπιά κάνει κριτική στην κυβέρνηση. Τη μία μέρα λέει, όταν η κυβέρνηση προχωράει σε κάποιες εξαγγελίες, ότι η κυβέρνηση λαϊκίζει και ότι απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Την άλλη μέρα προσπαθεί η ίδια, με εξαγγελίες παροχών, να διαμορφώσει ένα φιλολαϊκό προφίλ. Πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει και τι ακριβώς κριτική κάνει στην κυβέρνηση".

Αναφορικά με την αντιπαράθεση με αφορμή το τηλεφώνημα του επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε: "Νομίζω ότι πρέπει το θέμα να μείνει στα επίπεδα της διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη των όποιων πλευρών έχουν προκύψει. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο".

Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε επίσης στη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, την οποία εγκαινιάζει απόψε, λέγοντας πως οι Καστοριανοί δείχνουν τον δρόμο της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. "Η Καστοριά είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και η παραγωγή της γούνας που γίνεται εκεί. Μία πόλη της χώρας μας κατέχει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό στην παγκόσμια αγορά. Αυτό δείχνει τον δρόμο της εξωστρέφειας και για άλλους τομείς της οικονομίας. Πρέπει να έχουμε μια οικονομία εξωστρεφή και ανταγωνιστική" ανέφερε χαρακτηριστικά. "Αυτός", πρόσθεσε, "είναι ο δρόμος για την ελληνική οικονομία. Να παράγουμε προϊόντα ποιότητας, προϊόντα αξίας και προϊόντα που μπορούμε να τα εμπορευτούμε στις διεθνείς αγορές. Και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε θαύματα αν κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση".