Σήμερα η στήλη υπερτονίζει την ανάγκη για εμπιστοσύνη στην Οικονομία και την Κεφαλαιαγορά, σχολιάζει τις εξελίξεις στο ΧΑ και ακτινογραφεί τις Κέκροπας, ΕΚΤΕΡ, Πετρόπουλος και ΟΤΕ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ: Η Ελληνική Οικονομία λειτουργεί κάτω από ασφυκτική πίεση ρευστότητας. Τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών και οι "δίκαιες" αποτιμήσεις αυτών, δεν διαδραματίζουν πλέον πρωτεύοντα ρόλο. Κάτω από αυτό το πρίσμα όλες οι επενδύσεις έχουν "παγώσει" περιμένοντας το αποτέλεσμα των συζητήσεων, ενώ το οικονομικό κλίμα δείχνει να επιδεινώνεται.

  • Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά είναι σε φάση αναμονής ειδήσεων – πληροφοριών. Άρα είναι ευαίσθητη στην ροή πληροφοριών που πολλές φορές είναι απλώς "θόρυβος" και επηρεάζεται από παντός τύπου δηλώσεων που χαρακτηρίζονται από διγλωσσία για να είναι αρεστές σε "εσωτερικά ακροατήρια".
  • Χρειάζονται να παρθούν, λοιπόν, σημαντικές αποφάσεις προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και η Οικονομία και η Κεφαλαιαγορά να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους. Κοινός τόπος είναι ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης πρέπει να εξαλειφθεί. "Η κυκλοφορία της εμπιστοσύνης είναι προτιμότερη από την κυκλοφορία του χρήματος.

ΤΑΜΠΛΟ Χ.Α: Σε χαρτί του 2018 τείνει να εξελιχθεί ο ΚΕΚΡΟΠΑΣ, καθώς πλησιάζει και η εκδίκαση της πασίγνωστης εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες(!) δικαστικής διαμάχης του με το ελληνικό δημόσιο (7.11.2018), με το σύνηθες γνώρισμα της επανεμφάνισης του κερδοσκοπικού πυρετού. Με άνοδο σήμερα 6% στα 1,5900 ευρώ με συναλλαγές 83 χιλ. τεμάχια, μία τιμή που μεταφράζεται για όσους συμμετείχαν στην ΑΜΚ σε... 3,9400 ευρώ. Δυναμική αντίδραση από την ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο +4,84% στα 2,6000 με τζίρο 353 χιλ.ευρώ, ετοιμάζει την κίνηση του ο Περσέας (+6% στα 0,8900 ευρώ με 15,6 χιλ. τμχ)

  • Η σημερινή ανακοίνωση από αναλυτές της Societe Generale περί επικείμενης αποχώρησης από τον δείκτη της MSCI των μετοχών των ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Eurobank και ΕΤΕ Βank έφερε νέες μεγάλες πιέσεις στις τιμές τους που υποχώρησαν κατά 7,27%, -8,91% και -7,10% αντίστοιχα. 

TO EBΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ για την αγορά από τον Μάνο Χατζηδάκη: Η εσωστρέφεια επέστρεψε στην εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε.  Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την δυσαρέσκεια μέρους της επενδυτικής κοινότητας απέναντι στις κινήσεις εξαγορών της Motor oil αλλά και την εμπλοκή υψηλού διοικητικού στελέχους της Jumbo σε υπόθεση πώλησης ακινήτων μέσω POS. Το κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά κάθε άλλο παρά αισιόδοξο μπορεί να θεωρηθεί καθώς είναι εμφανής η νευρική διάθεση των εμπλεκομένων να κινηθούν επιθετικά σε μείωση της έκθεσης τους σε ότι αφορά την υποψία  ρίσκου  ή  κινδύνων  που  μπορεί  να  μην  συνδέονται  απαραίτητα  με  την  αμιγώς  λειτουργική δραστηριότητα των εταιριών. Η εμφάνιση φαινομένων που έχουν επιδράσει καταλυτικά σε αυτή την στάση δεν αποκλιμακώνεται, αντιθέτως  δείχνει  να  βρίσκεται  συνεχώς στο προσκήνιο  τροφοδοτούμενη και από φημολογία. Ενδεχομένως η έναρξη της περιόδου  ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων  εννεαμήνου να βοηθήσει στο να υπάρξει κάποιου είδους ανακωχή και επανεξέταση των δεδομένων στην βάση αριθμών και προοπτικών. 

....

Γεγονός είναι πάντως ότι η πίεση που παρατηρήθηκε τους τρεις τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει πλέον πολλές αποτιμήσεις σε ζώνες ευκαιριών και με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του γ' τριμήνου οι διοικήσεις να έχουν την  δυνατότητα μιας πιο ουσιαστικής επικοινωνίας με την επενδυτική κοινότητα που θα δώσει περισσότερες απαντήσεις με ποιοτικό προσανατολισμό. Είναι ενδεικτικό ότι πιά η αγορά δεν λογαριάζει ούτε τα ανακοινωμένα τιμήματα εταιριών που θα διαγραφούν λίαν προσεχώς από το χρηματιστήριο τα οποία συνιστούν διαφορές του 6% και 8% από τα τρέχοντα επίπεδα βάζοντας συνεχώς μια έκπτωση κινδύνου στις τρέχουσες αποτιμήσεις. Όλα αυτά μπορεί να αποδειχθούν ευκαιρίες σε όχι και τόσο  μακρινό  ορίζοντα, αρκεί να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα από την αρνητική ειδησεογραφία και την αμφισβήτηση που λειτουργεί ανασταλτικά στην επενδυτική διάθεση.  

.....

Τεχνικά, ότι έχτισε με κόπο σε έξι συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης το έχασε στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Οι  650  μονάδες  φαίνεται  να  στοιχειώνουν σαν επίπεδο  αντίστασης καθώς όλος σχεδόν ο Οκτώβριος αναλώθηκε μέσα στο στενό εύρος που ορίζει η στήριξη των 610 μονάδων και η αντίσταση λίγο χαμηλότερα από το προαναφερθέν όριο. Οι αγοραστές την εβδομάδα που πέρασε κράτησαν το σήμα αγορών του MACD απώλεσαν ωστόσο την απόσταση ασφαλείας από την  αφετηρία της αντίδρασης με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένοι σε διάσπαση και καθοδική διαφυγή από την βάση της συσσώρευσης. Η επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ειδικών συνθηκών καθώς ο χρόνος λιγοστεύει και το  όποιο πλεονέκτημα κερδήθηκε προς το τέλος Οκτωβρίου έχει αδυνατίσει αισθητά. Στα υπέρ των αγοραστών η ανοδική απόκλιση που έχει ενταθεί στους ταλαντωτές γεγονός που είθισται να υποδηλώνει την αυξημένη πιθανότητα μιας ανατιμητικής προσπάθειας προς την περιοχή των 640 μονάδων. 

.......

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Ο Γενικός Δείκτης «ψυχορραγεί» εδώ και πολλές συνεδριάσεις μέσα στο εύρος διακύμανσης των 650 με 610 μονάδων πραγματοποιώντας ουσιαστικά μια ταλάντωση δίχως την απαραίτητη τεχνική φόρα για την υπέρβαση της ζώνης αντίστασης των 650 με 660 μονάδων. Oι διαγραμματικές αυτές συνθήκες με τη κίνηση του Γενικού Δείκτη στα χαμηλά της καθοδικής κίνησης προετοιμάζουν συνήθως το έδαφος για αλλαγή επιπέδου με τη δημιουργία μιας νέας πτωτικής κίνησης  εκτόνωσης προς την περιοχή των 575 μονάδων. Βίαιη αλλαγή στο υπάρχον πτωτικό σκηνικό θα μπορούσε να προκληθεί μόνο με την επιτυχημένη δίχως επιστροφή αρπαγή των 660 μονάδων. 

  • Αντιμέτωπος με το επίπεδο στήριξης των 1610 με 1600 μονάδων δείχνει να βρίσκεται για δεύτερη φορά ο FTSE25  παρουσιάζοντας εμφανή τα σημάδια πιθανής βύθισης προς το επόμενο σαθρό επίπεδο των 1580 μονάδων. Για να μπορέσουμε και εδώ να χαράξουμε μια νέα στρατηγική ανοδικής κατεύθυνσης θα πρέπει ο δείκτης να τμήσει με αυξημένο τζίρο συναλλαγών το τόξο πτωτικής τάσης του περασμένου Ιουλίου στις 1685 μονάδες περίπου. 
  • Τέλος η αποτυχία δραπέτευσης του Τραπεζικού Δείκτη άνω του ορίου αντίστασης των 563 με 550 μονάδων έφερε ένα μη αναμενόμενο από την αγορά βίαιο πισωγύρισμα  προς την περιοχή συνήθης το τελευταίο χρονικό διάστημα αφετηρίας των 480 με 475 μονάδων. Εδώ το σημείο κλειδί στο «ταλαιπωρημένο» Τραπεζικό Δείκτη είναι η βραχυχρόνια περιοχή στήριξης, που εκτείνεται από τις 462 έως τις 456 μονάδες. Έτσι ενώ η σθεναρή διατήρηση του άτμητου της εν λόγω ζώνης θα αναπτερώσει το ηθικό των αγοραστών η καθοδική της καταστρατήγηση θα την οδηγήσει αύτανδρη προς το ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων (Από τον Απόστολο Μάνθο @aenaonmarkets.com).

ΕΚΤΕΡ: Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει: είναι η έκταση 323 στρεμμάτων στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Δέτης της Πάρου. Η περιοχή αυτή αποτελείται από τρία οικόπεδα (επιφάνειας 250, 50 και 23 στρεμμάτων), που περιήλθαν στην κατοχή της πριν αρκετά χρόνια και παραμένει ανεκμετάλλευτη μέχρι σήμερα λόγω κυρίως της έλλειψης θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση σύνθετων τουριστικών αναπτύξεων. 

  • Ωστόσο, η καθιέρωση του θεσμού της τουριστικής κατοικίας μέσω τόσο του σχετικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όσο και του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ενεργοποιήσει εκ νέου την διοίκηση.
  • Σημειώνεται ότι η έκταση θεωρείται κατάλληλη για την ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος, με ξενοδοχειακή μονάδα και παραθεριστικές κατοικίες, επένδυση που εκτιμάται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ.
  • Και φυσικά να μην ξεχνάμε τον μηδινικό δανεισμό της εταιρείας, τα 5 εκατ.ευρώ του ταμείου της και την πολύ χαμηλή αποτίμηση της στο ταμπλό του Χ.Α. 

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ – 9ΜΗΝΟ: Η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 20.6% στο 9μηνο 2018 και τα ΚΜΦΔΜ κατά 54% από 1,02 σε 1,57 εκατ. ευρώ. Το απίστευτο όμως είναι ότι παρόλο την σημαντική αύξηση των πωλήσεων (+20.6%) η εταιρεία μείωσε τον καθαρό της δανεισμό από 11,32 εκατ. ευρώ (τέλος 2017) σε 6,35 εκατ. ευρώ, μία μείωση 44%.

  • Η εταιρεία είχε πέρυσι 0,67 εκατ. ευρώ αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές αλλά φέτος γύρισε σε ΘΕΤΙΚΕΣ ελεύθερες ταμειακές ροές στα 3,49 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, στην κεφαλαιοποίηση των 46,81 εκατ. ευρώ έχει μια απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών 9μήνου7.46%, μία από τις καλύτερες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
  • Κέρδη ανά μετοχή 0,2228 ευρώ από 0,1462 ευρώ το 2017.

ΟΤΕ: Ο οργανισμός ανακοινώνει τα δικά του αποτελέσματα στις 7 Νοεμβρίου, πριν το άνοιγμα της αγοράς. Οι αναλυτές της IBG -μίας εκ των πολλών που καλύπτουν την μετοχή του – στην τελευταία αναφορά τους διατηρούν την σύσταση ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ και την τιμή στόχου στα 12,7000 ευρώ. Σημειώστε τώρα τα μεγέθη που αναμένουν για το σύνολο του 9μηνου:  Κύκλος εργασιών 2,9 δισ. ευρώ, Ebitda 1 δισ. ευρώ και κέρδη 180 εκατ. ευρώ (τα νούμερα στο περίπου).

 

Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.