Ξεκινά με την θεσμοθέτηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η αναμόρφωση των ενεργειακών αγορών με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δημιουργώντας νέες συνθήκες για όλους τους εμπλεκόμενους.

Η διάταξη που αφορά στην θεσμοθέτηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας, θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που κατατίθεται σήμερα στην βουλή, σε επίπεδο θεμάτων ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11/12/2018 ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το ομώνυμο σχέδιο νόμου, με το οποίο επιτυγχάνεται η οργάνωση και η διαχείριση των Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Αγορά Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσια Αγορά και Αγορά Εξισορρόπησης), Φυσικού Αερίου, Περιβαλλοντικών Αγορών ή και Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων.

Στην Ανώνυμη Εταιρεία που θα συσταθεί θα εισφερθούν ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές αρμοδιότητες, ύστερα από απόσχιση από τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), που θα μετονομασθεί σε Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης με ανάλογες αρμοδιότητες.

Στην εταιρεία η συνολική συμμετοχή επιχειρήσεων, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο ή την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη του 35% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της.

Η όλη διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών από την ψήφιση του σχεδίου νόμου, ώστε οι απαιτούμενοι μηχανισμοί να είναι έτοιμοι κατά την έναρξη του μοντέλου-στόχου (target model) και τους κανόνες της ενοποιημένης αγοράς.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την εφαρμογή χάρτη πορείας με βάση το υπόδειγμα-στόχο της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτυγχάνει την υλοποίηση σχετικού προαπαιτούμενου, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και ενώ η αγορά εξισορρόπησης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο 2017. Με το target model συγκροτείται κοινή οργάνωση των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, σε κάθε χρονικό επίπεδο, από τη λειτουργία προθεσμιακών και προημερήσιων αγορών μέχρι και τη λειτουργία ενδοημερήσιων αγορών και αγορών υπηρεσιών εξισορρόπησης.