Η σκληρή, πολύμηνη μάχη ανάμεσα σε δύο κολοσσούς των μίντια, την Comcast και την 21st Century Fox, για τον έλεγχο του βρετανικού δικτύου συνδρομητικής τηλεόρασης Sky έληξε με νικήτρια την πρώτη.

Στη δημοπρασία, που οργάνωσαν οι βρετανικές αρχές- μία ασυνήθιστη διαδικασία για τόσο μεγάλες εξαγορές- η Comcast προσέφερε αντίτιμο πάνω από 10% υψηλότερο από εκείνο της εταιρείας του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Συγκεκριμένα ο αμερικανικός όμιλος καλωδιακής τηλεόρασης προσέφερε 17,28 στερλίνες ανά μετοχή (περισσότερα από 22 δολ. ανά μετοχή σύμφωνα με τις τρέχουσες ισοτιμίες), ενώ η προσφορά της Fox περιορίστηκε στις 15,67 στερλίνες ανά μετοχή της Sky.

To συνολικό προσφερόμενο αντίτιμο της Comcast ανέρχεται στα 39 δισ. δολάρια και είναι 17% υψηλότερο από την τελευταία προσφορά, που είχε καταθέσει η εταιρεία, ενώ υπερβαίνει σαφώς τις προσδοκίες της αγοράς.

Η εξέλιξη δεν αποκλείεται να σημάνει το τέλος της σχέσης του Ρούπερτ Μέρντοχ με την Sky. O Aυστραλός μεγιστάνας ελέγχει σήμερα μερίδιο 39% της Sky, το οποίο και δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν προτιθεται να πουλήσει. Αναλυτές σχολίαζαν ότι η πώληση είναι η πιο λογική επιλογή- δεδομένου και του υψηλού αντιτίμου- καθώς η διατήρηση μειοψηφικού μεριδίου σε μία εταιρεία, στην οποία θα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον μέτοχο πλειοψηφίας δεν του προσφέρει και πολλά.

Πηγή: naftemporiki.gr