Με ταχείες διαδικασίες προχωρά η Ελλάκτωρ στην έκδοση ομολογιακού δανείου και ήδη συστάθηκε εταιρεία, θυγατρική κατά 100% του κατασκευαστικού ομίλου, υπό την ονομασία Ellaktor Value PLS και σύμφωνα με το δίκαιο της Αγγλίας και της Ουαλίας.

 

Η Ellaktor Value PLS προτίθεται να προβεί στην έκδοση και διάθεση πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών, ονομαστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ με λήξη το 2024, όπως επισημαίνεται «υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς και της ζήτησης». Το προαναφερόμενο ποσό θα διατεθεί για την αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενου δανεισμού της Ελλάκτωρ και των θυγατρικών της, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ Α.Ε., για την καταβολή των αμοιβών και των εξόδων της έκδοσης, και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς που αφορούν γενικότερα την οικονομία.

Η διοίκηση ξεκίνησε τις αναγκαίες παρουσιάσεις από χθες 29 Νοεμβρίου 2019.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το επιτόκιο που θα πετύχει η Ελλάκτωρ, όμιλος με διεθνή παρουσία και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων που εστιάζει στις παραχωρήσεις, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη διαχείριση απορριμμάτων, στις κατασκευές και στην ανάπτυξη ακινήτων.

Έχουν προηγηθεί το 5ετές ομόλογο των ΕΛΠΕ, στις 28 Σεπτεμβρίου, με επιτόκιο 2,125%, το πολύ πετυχημένο 7ετές του ΟΤΕ ΟΤΕ-0,66% με επιτόκιο κάτω του 1% στο 0,875%, της Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+2,64% με επιτόκιο 2,5%, της Wind με επιτόκιο 4,25% και της Τέρνα Ενεργειακή με επιτόκιο 2,6%.

Στο ομόλογο της Ελλάκτωρ οι HSBC Bank, Citigroup Global Markets και J.P. Morgan Securities, ενεργούν από κοινού ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners), η Goldman Sachs International ενεργεί ως Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunner) και οι Alpha Bank, Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Ambrosia Capital και AXIA Ventures (Athens Branch), ενεργούν ως Συνδιαχειριστές (Co-Managers) σχετικά με την έκδοση.

Βάσει των αποτελεσμάτων 9μήνου της Ελλάκτωρ (τελευταία επίσημα στοιχεία) ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της έχει διαμορφωθεί σε 1.238,7 εκατ. ευρώ, έναντι 1.254,6 εκατ. στο τέλος του 2018 και ο βραχυπρόθεσμος σε 248,4 εκατ. ευρώ από 161,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 378,7 εκατ. ευρώ έναντι 479,3 εκατ. ευρώ.

Όπως επίσης αναφέρεται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, τον περασμένο Αύγουστο, «ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τις συνεργαζόμενες πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων των εταιρειών Ελλάκτωρ ΑΕ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΚΤΩΡ συνολικού ποσού 582,6 εκατ. υπογράφοντας σχετικό συμφωνητικό όρων (Termsheet). Η επεξεργασία των συμβατικών κειμένων είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τους 2019».

Πηγή: Ναυτεμπορική - Της Τέτης Ηγουμενίδη