Πέντε είναι τελικά οι προσωρινοί δικαιούχοι μιας τηλεοπτικής άδειας, όπως αποφάνθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), μετά από διήμερη συνεδρίαση (Δευτέρα 30/4 και Τετάρτη 2/5). Εκτός η «Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.»

Με ομόφωνη απόφαση του ΕΣΡ, κρίθηκε ότι «πληρούν τις προϋποθέσεις του Συντάγματος, των νόμων και της προκήρυξης οι αιτήσεις (σ.σ. των 5 παρακάτω εταιρειών)».

Έτσι, οι προσωρινοί δικαιούχοι για τη χορήγηση αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος, γενικού περιεχομένου, εθνικής εμβέλειας είναι οι:

Ειδήσεις ντοτ κομ. Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΪ),

Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (StarChannel),

ALPHA Δορυφορική τηλεόραση Α.Ε. (Alpha),

Antenna TV Α.Ε. (Ant1),

Ραδιοτηλεοπτική A.E. ("E" TV).

Τέλος, ομοφώνως, επίσης, εκρίθη ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση της εταιρείας «Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.»

Ν. Παππάς: Η αεροπειρατεία πηγαίνει προς το τέλος

«Το ΕΣΡ έκανε ένα μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών» αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, με αφορμή την ανακήρυξη των πέντε προσωρινών δικαιούχων για τη χορήγηση αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας από το ΕΣΡ.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ προσθέτει ότι «κανείς πλέον δεν ισχυρίζεται ότι οι άδειες πρέπει να είναι άπειρες.

Κανείς πλέον δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχει τίμημα.

Η Πολιτεία ρυθμίζει.

Η αεροπειρατεία πηγαίνει προς το τέλος.

«Αδειες με τίμημα, προστασία των θέσεων εργασίας, ανάπτυξη του κλάδου, βιώσιμα κανάλια.

Και όσο για τον πόλεμο που δεχτήκαμε όλο αυτό τον καιρό, δεν έχει καμία σημασία πλέον», καταλήγει ο Ν. Παππάς.

Ανταπόκριση του ισπανικού πρακτορείου EFE

Στη χθεσινή απόφαση του ΕΡΣ να εγκρίνει άδειες για μετάδοση σε εθνική εμβέλεια σε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς, αναφέρεται σημερινό τηλεγράφημα του κρατικού ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE, επισημαίνοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται για να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα.

Στο τηλεγράφημά του «Η Ελλάδα ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά και χορηγεί πέντε άδειες λειτουργίας σε ιδιωτικά κανάλια», το ισπανικό πρακτορείο, ενημερώνει για την απόφαση να δοθούν άδειες για δέκα χρόνια στα δίκτυα Ant1, Star, Skai, Alpha και Epsilon TV.

Το πρακτορείο αναφέρεται στο περιεχόμενο των υποχρεώσεων (νομικών και οικονομικών) που οφείλουν να εκπληρώσουν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, ώστε να εξασφαλίσουν την άδεια, υπογραμμίζοντας πως εξαιτίας της ανεπάρκειάς της να ικανοποιήσει τις ρήτρες του Συμβουλίου αποκλείσθηκε η νεοπαγής τηλεοπτική εταιρεία «Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ».

To πρακτορείο υπενθυμίζει πως συνολικά έχουν δημοπρατηθεί επτά άδειες, συνεπώς αναμένεται η υποβολή αιτήσεων για άλλες δύο εταιρείες, ενώ υπογραμμίζει πως όποιο δίκτυο δεν πληροί της προϋποθέσεις περί εθνικής εμβέλειας δύναται να εκπέμπει τοπικά, ή να μετατραπεί σε θεματικό κανάλι.