(upd) Ανακοινώνεται τη Δευτέρα το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το νέο ύψος του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του bigbusiness. gr, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού μετά το τέλος των εργασιών του υπουργικού συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένο για τις 3 το μεσημέρι.

Ειδικού Συνεργάτη

Όπως έχει αναφέρει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, γεγονός που αυτόματα οδηγεί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου θα οδηγήσει στην ενίσχυση 24 επιδομάτων και ειδικών παροχών που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε τουλάχιστον 300.000 δικαιούχους, όπως το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το ειδικό εποχικό επίδομα και η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα κινείται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο 8% ή και λίγο υψηλότερα, και με αυτό το δεδομένο οι νέες μεικτές αποδοχές για όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας θα διαμορφωθούν γύρω στα 625 - 640 ευρώ μεικτά, ανάλογα με το τελικό ποσοστό της αύξησης.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα αφορά γύρω στους 900.000 μισθωτούς του δημόσιου τομέα, ενώ σε πάνω από 150.000 οι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών που θα επωφεληθούν από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Η αύξηση στις αποδοχές για την συγκεκριμένη κατηγορία θα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την αύξηση που θα έχουν όσοι αμείβονται ήδη με τον κατώτατο μισθό, καθώς σήμερα οι εργαζόμενοι ηλικίας κάτω των 25 ετών λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές 511 ευρώ μεικτά.

Όπως έχει αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ η κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, χώρες που παρότι βίωσαν κι αυτές με τη σειρά τους τις πολιτικές λιτότητας και τα μνημόνια, πραγματοποίησαν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία για τέταρτη συνεχή χρονιά αυξάνει τον κατώτατο μισθό - κάθε αύξηση είναι της τάξεως του 5%, και πλέον στο 2019 αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 600 ευρώ. Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% -το υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην ευρωζώνη, ο οποίος πλέον από 858 ευρώ τον μήνα θα ανέλθει στα 1.050 ευρώ.