Η Ελλάδα ενδέχεται να καλύψει τη χειμερινή ζήτηση φυσικού αερίου αξιοποιώντας αποθηκευτικούς χώρους της Ιταλίας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ρωσικών προμηθειών στην περιοχή.

Παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει άφθονη δυναμικότητα από εισαγωγές, με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline που διασχίζει τη χώρα, δεν διαθέτει ικανές εγκαταστάσεις για την αποθήκευση των καυσίμων. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα την επόμενη περίοδο υψηλής ζήτησης για θέρμανση, εάν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου διαταραχθούν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, μεταδίδει το Bloomberg.

Εάν χρειαστεί, η σύνδεση TAP που παραδίδει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν δυτικά στην Ιταλία θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει με αντίστροφη ροή φυσικού αερίου, φέρνοντας περισσότερα από αυτά τα καύσιμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ ΑΕ, τον διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου της χώρας. Και μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να είναι απαίτηση βάσει πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα υποχρεώσει τα κράτη μέλη που διαθέτουν επαρκή αποθήκευση αερίου να βοηθήσουν εκείνα που δεν έχουν. 

«Μέσω του TAP μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους αποθηκευτικούς χώρους της Ιταλίας», δήλωσε ο Μιχάλης Θωμαδάκης, διευθυντής στρατηγικής και ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ. «Όλοι κοιτάμε την Ιταλία και αυτό είναι εφικτό. Μάλλον θα ήταν υποχρέωση».

Τον επόμενο χειμώνα, η ζήτηση φυσικού αερίου της Ελλάδας μπορεί να ανέλθει στα 35 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, με το LNG να παρέχει 20 εκατομμύρια, τον TAP άλλα 10 εκατομμύρια και παρόμοια ποσότητα να προέρχεται από τη Ρωσία. Αν και η Ελλάδα δεν αναμένει επί του παρόντος διακοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο, μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν διακοπή βραχυπρόθεσμα, είπε ο Θωμαδάκης. 

Τον Ιανουάριο, η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο μειώθηκε στο 33% από περίπου 40%, ενώ οι εισαγωγές LNG κάλυψαν το 47% των αναγκών της χώρας και το υπόλοιπο 20% προερχόταν από τον TAP, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα έχει επίσης επιπλέον χωρητικότητα, με περίπου 30-35 slots που χρησιμοποιούνται συνήθως ετησίως, από τις 45 διαθέσιμες, είπε ο Θωμαδάκης. Από τα 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως που μπορεί να στείλει η εγκατάσταση, περίπου τα μισά πηγαίνουν βόρεια προς τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία και τα υπόλοιπα είναι για την ελληνική αγορά.

Ένας άλλος προγραμματισμένος τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη θα τροφοδοτεί επίσης τις δύο γειτονικές χώρες όταν τεθεί σε λειτουργία.

«Θεωρητικά θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο για το επόμενο έτος, αλλά όχι μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη που βλέπουμε αυτή τη στιγμή με τόσα πολλά νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής», είπε ο Θωμαδάκης. «Για την Ελλάδα, έχουμε όντως επαρκή εισαγωγική ικανότητα για να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο, το κύριο ερώτημα φυσικά είναι πού θα βρούμε τις ποσότητες».