Επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, πραγματοποιεί σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ζαν Ιβ Λε Ντριάνς κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Μεταναστευτικό, αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, ευρωπαϊκά θέματα και Μεσανατολικό και Δυτικά Βαλκάνια στην ατζέντα της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού. Στις 2 μ.μ. η συνάντηση με τον Κοτζιά στις 4:30 μ.μ. με τον πρωθυπουργό.

Ο Γάλλος υπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 4:30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, μετά  θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και κοινή συνέντευξη τύπου.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας, «η επίσκεψη θα επιτρέψει συζητήσεις για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεών μας με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, με βάση τον οδικό χάρτη της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας του 2016».

Ο κ. Λε Ντριάν «θα χαιρετίσει τη σύναψη μιας ιστορικής συμφωνίας, τον Ιούνιο, μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πάνω στο θέμα της ονομασίας, και θα κάνει έκκληση για την σύντομη κύρωσή της.

Θα διαβεβαιώσει επίσης τους συνομιλητές του ότι την ώρα που η Ελλάδα εξέρχεται από το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής, η Γαλλία παραμένει στο πλευρό της με σκοπό την εξασφάλιση μιας βιώσιμης εξόδου από την κρίση, στη βάση των συμπερασμάτων του Eurogroup του Ιουνίου και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα συζητηθεί μια «αποτελεσματική και αλληλέγγυα μεταναστευτική πολιτική».

 Σύμφωνα με το κείμενο της γαλλικής πρεσβείας «ο κ. Λε Ντριάν θα συζητήσει με τις Αρχές ενός εταίρου φίλου της Γαλλίας τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα και τα σχέδια που αναπτύσσουμε υπέρ μιας Ευρώπης κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής. Με αυτό το πνεύμα, ο Υπουργός θα εξετάσει τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 28 και 29 Ιουνίου με στόχο τη δημιουργία μιας αληθινά ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, αποτελεσματικής, υπεύθυνης και αλληλέγγυας. Θα αναφερθεί επίσης στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης η οποία θα οδηγήσει στην συμπλήρωση της τραπεζικής ένωσης, στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη και τέλος, στην ενίσχυση της διακυβέρνησης με σκοπό την εξασφάλιση μιας αληθινά δημοκρατικής ευθύνης».

Τα διεθνή θέματα θα βρεθούν επίσης στην ημερήσια διάταξη, ειδικότερα το θέμα της Συρίας και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια, ο κ. Λε Ντριάν θα ταξιδέψει στην Κύπρο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτεριών,θα αναφερθεί στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες ήδη από την εποχή της ελληνικής ανεξαρτησίας και τη σχέση ειλικρίνειας που τις συνδέει. Ακόμη, θα εστιάσει στο κοινό τους όραμα για μια Ευρώπη ευημερίας και ανάπτυξης με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Θα τεθούν επίσης τα ευρωπαϊκά θέματα, όπως το μέλλον της Ευρώπης, η διαδικασία του Brexit, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, καθώς και οι διατλαντικές σχέσεις. 

Οι δυο υπουργοί θα εστιάσουν και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία η Ελλάδα -ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της ΕΕ στην περιοχή- υποστηρίζει ένθερμα και έμπρακτα, μέσω της προσφοράς τεχνογνωσίας στις χώρες που το επιθυμούν. Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί εξάλλου χαρακτηριστικό παράδειγμα επίλυσης ενός από τα χρονίζοντα ζητήματα στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από επίπονες αλλά ειλικρινείς διαπραγματεύσεις.

Ακόμη, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση στη Συρία, υπό το φως και του ιστορικού ρόλου που έχει διαδραματίσει η Γαλλία στην περιοχή αυτή. Οι δύο υπουργοί μοιράζονται κοινές ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη χώρα, καθώς είναι απαραίτητο να αποφευχθεί νέα κλιμάκωσή τους, να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και να αποφευχθεί ένα νέο προσφυγικό κύμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις στα ζητήματα της κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Θα τονίσει παράλληλα την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων και του αισθήματος ασφάλειας όλων των Κυπρίων, καθώς και του δικαιώματος της Κύπρου να ασκεί, όπως όλα τα ανεξάρτητα Κ-Μ των Ηνωμένων Εθνών, τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, όπως εκείνη κρίνει σκόπιμο.  

Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς θα ενημερώσει τον Γάλλο ομόλογό του για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας, όπως η Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών και το ευρύ φάσμα διασυνοριακής συνεργασίας με τα βόρεια γειτονικά μας κράτη αλλά και με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου.