Άμεσα έκανε πράξη τα όσα είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό, για ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία ξεκαθάρισε πως επιθυμεί να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση στην, έκρυθμη το τελευταίο διάστημα, περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή της ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Έτσι,  δυο μαχητικά Rafale και μια φρεγάτα (Lafayette) θα ξεκινήσουν να επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή, στέλνοντας μήνυμα προς την τουρκική πλευρά.

Τα δύο αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα σε αεροπορική βάση της Πάφου, απογειώθηκαν σήμερα το πρωί με κατεύθυνση προς την Ελλάδα και πέταξαν πάνω από την περιοχή που έχει δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX οι Τούρκοι και κινείται το Oruc Reis στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα ότι το «μάτι» της Γαλλίας και της Ευρώπης γενικότερα παρακολουθεί στενά την παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων.

«Σε ό,τι αφορά το Ναυτικό, το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο (PHA) Tonnerre (Βροντή), που βρίσκεται καθ’ οδόν για να φέρει βοήθεια στου Λιβανέζους, συνοδεύεται από το βράδυ από την φρεγάτα Λαφαγιέτ, η οποία απέπλευσε από τη Λάρνακα κι έκανε θαλάσσια άσκηση με το Ελληνικό Ναυτικό.

Ελληνογαλλική άσκηση στην αν. Μεσόγειο και στην περιοχή της παράνομης NAVTEX

Ελληνογαλλική ναυτική άσκηση διεξήχθη σήμερα στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. 

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι φρεγάτες «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ»,  «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από  το γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

 Περαιτέρω δύο γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.