Την ελπίδα να πλησιάζουν προς το τέλος τους οι βίαιες διαδηλώσεις των Παλαιστινίων κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, εξέφρασε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγγκντορ Λίμπερμαν. Σε πάνω από 230 υπολογίζονται οι Παλαιστίνιοι τραυματίες. Ο Αραβικός Σύνδεσμος καλεί τον Τραμπ να ανακαλέσει την απόφαση του.

«Ελπίδα μας είναι ότι όλα ηρεμούν και ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα χωρίς ταραχές και βία», δήλωσε ο Λίμπερμαν σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

Στον αντίποδα, η παλαιστινιακή οργάνωση Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, τη στιγμή που ο αριθμός των Παλαιστινιών που τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία ξεπερνά τους 230, σύμφωνα με την  παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

«Διακόσιοι τριάντα ένας τραυματίες, οι 171 στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, οι 60 στη Λωρίδα της Γάζας» αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου. Ειδικότερα, σημειώνεται πως 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από αληθινά πυρά, ενώ 24 τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες και 172 παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων.

Η Φάταχ πάντως ζητεί «να συνεχιστεί η σύγκρουση και να επεκταθεί σε όλα τα σημεία που είναι παρών ο ισραηλινός στρατός», σύμφωνα με ανακοίνωση της χθες βράδυ κι αφού ήδη έχουν προηγηθεί τρεις μέρες βίαιων επεισοδίων με τουλάχιστον 4 νεκρούς.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ουάσινγκτον, μάλιστα, ο Αμπάς αποφάσισε να μην συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς όταν αυτός επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη στα μέσα Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο σύμβουλός του Μάζντι αλ Χαλίντι.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίασαν χθες στο Κάιρο, κάλεσαν τον Τραμπ να ανακαλέσει την απόφασή του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίτερα σήμερα οι Άραβες υπουργοί σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ «χάνουν τον ρόλο τους του μεσολαβητή και του ανάδοχου στη διαδικασία ειρήνευσης» μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων και ζητούν «να ανακαλέσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ». Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη ήταν μια «επικίνδυνη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δεν είχε κανένα νομικό αντίκτυπο και ήταν «άκυρη», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν. Παράλληλα τόνισαν ότι θα επιδιώξουν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα απορρίπτει την αμερικανική κίνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Τζιμπράν Μπασίλ δήλωσε κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης ότι τα αραβικά κράτη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος των ΗΠΑ προκειμένου να την αποτρέψουν από το να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για οικονομικές κυρώσεις.

Σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε διάφορες χώρες: Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, το Κουβέιτ και το Παρίσι.