Μέσα στις πολλών και διαφορετικών αναγνώσεων και ταυτόχρονα ραγδαίες εξελίξεις κατά τον μήνα Οκτώβριο, κυρίως στο χώρο της Μέσης Ανατολής, δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή σε ένα φόρουμ που έγινε στο Σότσι της Ρωσίας και επισφράγισε την επιστροφή της στην αφρικανική Ήπειρο. Για πρώτη φορά οι ηγέτες και των 54 κρατών της Αφρικής(!), συνέρρευσαν όλοι στο Σότσι της ρωσικής Μαύρης θάλασσας, όπου έγινε το πρώτο οικονομικό φόρουμ, Ρωσίας-Αφρικής!

Ειδικού Συνεργάτη

Στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, αυτό το καθοριστικό γεγονός - που ανατρέπει άρδην τις μέχρι σήμερα ισορροπίες και συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο και χαράσσει άλλες στρατηγικές στη σκακιέρα των ισχυρών χωρών και διαφοροποιεί τις σφαίρες επιρροής τους - δεν έτυχε παρά μικρής σχετικά  προβολής. Και αυτό γιατί και στην ενημέρωση, δυστυχώς, υπάρχουν και συνήθως κυριαρχούν οι ειδήσεις και τα γεγονότα, όπως αυτά πλασσάρονται ή κατασκευάζονται ή φιλτράρονται από τη σκοπιά των αμερικανικών συμφερόντων, αλλά και διαφόρων κέντρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι απαραίτητα κοινής στόχευσης, ιδίως τα ευρωπαϊκής προέλευσης.

Ας δούμε, όμως, στη συνέχεια τα γεγονότα στο Σότσι και τη νέα real politic της Ρωσίας, προς μία ήπειρο που δυνοπαθεί κυριολεκτικά από την επιρροή είτε των ΗΠΑ, είτε της Ε.Ε., είτε της Κίνας, καθώς η κάθε μία από τις δυνάμεις αυτές εκμεταλλεύτηκε ή εκμεταλλεύται με άπληστο τρόπο τον πλούτο και τις δυνατότητες της Αφρικανικής Ηπείρου.

Είχε προηγηθεί του οικονομικού φόρουμ στο Σότσι, η επίσκεψη Πούτιν σε Σαουδική Αραβία και Αραβικά Εμιράτα όπου έγινε δεκτός με τιμές που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ακόμα και την προπερσινή επίσκεψη Τραμπ!
- Ο Πούτιν μπαίνει στη μάχη για την Αφρική μετά την προσβλητική ήττα των ΗΠΑ στη Συρία! Έτσι παρουσίασε το Al Jazeera, το σχετικό ρεπορτάζ του.
- Ο Πούτιν, αφού έκανε το γύρο του θριάμβου στη Μέση Ανατολή, στρέφεται πλέον στην Αφρική, ήταν ο τίτλος του CNN για το φόρουμ στο Σότσι.

Πριν από αυτό το Κρεμλίνο φρόντισε να οριστικοποιήσει το σβήσιμο του χρέους των αφρικανικών χωρών προς τη Σοβιετική Ένωση, ύψους 20 δισ. δολ. Επρόκειτο για...χαμένα λεφτά, που όμως αποτελούσαν «βρόγχο» στο λαιμό των αφρικανικών χωρών!

Στο Σότσι υπογράφτηκαν συμφωνίες ύψους 800 δις ρουβλιών, πάνω από 13 δις δολ.... Και σε ποιοτικά νέα βάση, χωρίς πολιτικές «ρήτρες» και ιδεολογικά καρυκεύματα! Και βέβαια, ίσως το σημαντικότερο, χωρίς όρους που βάζει το Δ.Ν.Τ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. για ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις κοινωνικών εξόδων, πολιτικό έλεγχο κ.α.

Εξ όσων δήλωσαν πολλοί εκ των Αφρικανών ηγετών που βρέθηκαν στο Σότσι, η Μόσχα είναι το μοναδικό μέρος πάνω στη γη σήμερα, όπου «οι χώρες της Αφρικής μπορούν να αγοράσουν έστω και λίγο...γαιωπολιτική ελευθερία από τους σκληρούς, άκομψους και επιθετικούς "δυτικούς μας συμμάχους", η Μόσχα ανοίγει ένα νέο ελπιδοφόρο πεδίο στην Αφρική...»!

Ως αποτέλεσμα της δουλειάς στο φόρουμ, η Ρωσία θα διπλασιάσει την προμήθεια καταναλωτικών αγαθών στην Αφρική τα επόμενα λιγα χρόνια, εξηγεί ο Σεργκέι Λέβιν, υπουργός αγροτικής οικονομίας. Σε απόλυτες τιμές αυτό ξεπερνά τα 5 δις δολ.! Το δίχρονο 2016-2018 η αύξηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στην Αφρική ήταν 73% και έφθασε τα 4,6 δις.
Ποσά σχετικά μικρά για μια ολόκληρη ήπειρο, αλλά εντυπωσιακά αν λάβει κανείς υπ´οψιν ότι επί 20ετια, μετά τη ΕΣΣΔ, οι εμπορικές σχέσεις με την πλειοψηφία των χωρών ήταν μηδαμινές!

Στο Σότσι υπογράφτηκαν συμφωνίες όχι μόνο για όπλα, αλλά κυρίως για βιομηχανικά προϊόντα που έχουν ανάγκη οι χώρες της Αφρικής.
- Τεχνολογικός εξοπλισμός για διυλιστήριο στο Μαρόκο,
- Δημιουργία μικτού συμπλέγματος για παραγωγή αμιάκ και καρμπαμιδίου στην Αγκόλα, ύψους 1,2 δις δολ.
- Συνεισφορά της Μόσχας στην ανάπτυξη σιδηροδρόμων επίσης στη Αγκόλα.
- Κατασκευή αγωγού μεταφοράς πετρελαίου και επεξεργασίας πετρελαιωδών στο Κογκό.
- Κέντρο ατομικής επιστήμης και τεχνολογιών στη Ρουάντα!

Δεκάδες άλλα μικρότερα συμβόλαια υπογράφτηκαν και δείχνουν ότι στην ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ, Κίνας, Ε.Ε. στην Αφρική, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι προτείνει στους εταίρους της νέες συνθήκες συνεργασίας, πέρα και έξω από επιβολή πολιτικών και ιδεολογικών, κοινωνικών απαιτήσεων.

Οι Αφρικανοί ηγέτες, που νοιώθουν πάνω τους το βάρος μιας ιδιότυπης μορφής νεοαποικιοκρατίας, παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις της Μόσχας στη Συρία. Ταυτόχρονα εντυπωσιάζονται που μαζί της ανοίγονται τέτοια σφιχτά, ως πρόσφατα, φιλοαμερικανικά καθεστώτα, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Κατάρ...

Και δεν εντυπωσιάζονται μόνον αυτοί, με τη νέα προσέγγιση προβλημάτων, χωρών και ηπείρων από τη σηνερινή Ρωσία, αλλά εντυπωσιάζονται και ταυτόχρονα ανησυχούν τα μάλλα και οι ανταγωνιστές της Ρωσίας στη διεθνή τάξη πραγμάτων.