Ο πάπας Φραγκίσκος έφθασε σήμερα στη Μοσούλη για να προσευχηθεί στην πόλη αυτή του βόρειου Ιράκ που ήταν κάποτε προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους και ο πληθυσμός της έχει τώρα αποδεκατισθεί, ενώ οι Χριστιανοί αριθμούν πλέον εκεί λίγες δεκάδες οικογένειες.

 

Ο 84χρονος ποντίφικας έφθασε με ελικόπτερο από τη γειτονική Αρμπίλ κατά την τρίτη ημέρα της ιστορικής περιοδείας του στο Ιράκ.

Το ταξίδι του Φραγκίσκου είναι η πρώτη παπική επίσκεψη στο Ιράκ, όπου κήρυξε τη συνύπαρξη και ζήτησε να τεθεί τέλος στη βία που ασκείται στο όνομα της θρησκείας.

Πέντε ιρακινά ελικόπτερα συνόδευσαν τον ποντίφικα στην επίσκεψή του στη Μοσούλη. Στη συνέχεια ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έφθασε με τεθωρακισμένο αυτοκίνητο στα ερείπια μιας χιλιετούς εκκλησίας στην καρδιά τις Μοσούλης, στην Πλατεία της Εκκλησίας, όπου θα προσευχηθεί για τα θύματα του πολέμο.

Ιρακινοί ιερείς υποδέχθηκαν τον πάπα και σημαίες του Ιράκ και του Βατικανού κυματίζουν στο κέντρο της Μοσούλης.

Η αναχώρηση των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή είναι «μια ανυπολόγιστη ζημιά», δήλωσε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος μιλώντας ανάμεσα στα χαλάσματα που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, και προσευχήθηκε για τα «θύματα του πολέμου» εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η κατοχή του ενός τρίτου της χώρας από την εν λόγω τζιχαντιστική οργάνωση από το 2014 έως το 2017 ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά από συγκρούσεις στο Ιράκ οι οποίες ώθησαν στην εξορία την πλειονότητα των χριστιανών. Η χριστιανική κοινότητα του Ιράκ είναι μία από τις παλαιότερες στον κόσμο, ωστόσο οι χριστιανοί αριθμούν πλέον στη χώρα αυτή μόνο 400.000, από 1,5 εκατομμύριο το 2003, πριν από την αμερικανική εισβολή.

«Η τραγική μείωση των μαθητών του Χριστού εδώ και σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι μια ανυπολόγιστη ζημιά, όχι μόνο για τους ενδιαφερόμενους και τις κοινότητές τους, αλλά για την ίδια την κοινωνία που αφήνουν πίσω τους», δήλωσε ο πάπας.

Στη Μοσούλη, που ήταν επί αιώνές μια πλούσια εμπορική πόλη, οι καθολικές αρχές δεν κατάφεραν να βρουν μια εκκλησία που να βρίσκεται σε κατάσταση να υποδεχθεί τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη ποντίφικα στο Ιράκ.

Συνολικά καταστράφηκαν 14 εκκλησίες της βόρειας επαρχίας της Νινευή, η μεγάλη πόλη της οποίας είναι η Μοσούλη, επτά από τις οποίες χρονολογούνταν από τον 5ο, τον 6ο και τον 7ο αιώνα. Έτσι χρειάσθηκε να κατασκευαστεί μια εξέδρα μέσα στα ερείπεια τεσσάρων εκκλησιών διαφορετικών δογμάτων, ανάμεσα στις οποίες η εκκλησία αλ-Ταχίρα της Μοσούλης, ηλικίας άνω των 1.000 ετών.

Από τη σκηνή αυτή ο πάπας απευθύνθηκε σ' ένα μικρό πλήθος που τον επευφημούσε. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με φρουρούς και φράγματα ασφαλείας, είχαν ληφθεί σε όλη στην επαρχία, στην οποία εξακολουθούν να κρύβονται τζιχαντιστές παρά τη στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους στα τέλη του 2017.

- Σε συναγερμό -

Η σημερινή ημέρα είναι αυτή κατά την οποία οι σωματοφύλακες του πάπα και οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στον πιο αυξημένο συναγερμό. Διότι ιστορικών διαστάσεων δεν είναι μόνο η επίσκεψη του πάπα, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την υποδοχή του.

Τα ελάχιστα χιλιόμετρα που ο πάπας διένυσε οδικώς, τα διένυσε επιβαίνοντας σε τεθωρακισμένα οχήματα. Για τα περισσότερα από τα 1.445 χιλιόμετρα των διαδρομών του στη διάρκεια της επίσκεψης, την οποία άρχισε προχθές, Παρασκευή, ο ποντίφικας βρισκόταν μέσα σε αεροπλάνο ή ελικόπτερο προτιμώντας να πετάξει πάνω από περιοχές στις οποίες εξακολουθούν να κρύβονται τζιχαντιστικοί πυρήνες, παρά να τις διανύσει οδικώς.

Όλα αυτά εν μέσω του πλήρους λοκντάουν που έχει κηρυχθεί μέχρι το τέλος της επίσκεψής του, αύριο, Δευτέρα, το πρωί, λόγω των κρούσμάτων της Covid-19 που κάνουν ρεκόρ στο Ιράκ.

- Λειτουργία σ' ένα στάδιο -

Κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ, ο πάπας Φραγκίσκος δεν έχει πάψει να καταγγέλλει «τα όπλα», «την τρομοκρατία που καταχράται τη θρησκεία» και «τη μισαλλοδοξία».

Στη σημερινή προσευχή του υπογράμμισε και πάλι: «δεν μας επιτρέπεται να σκοτώνουμε τους αδελφούς μας στο όνομα» του Θεού, «δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πόλεμο στο όνομά του».

Έπειτα από συναντήσεις με χριστιανούς της Μοσούλης και της γειτονικής Καρακός, ο πάπας θα χοροστατήσει το απόγευμα σε λειτουργία σε στάδιο της Αρμπίλ, της πρωτεύουσας του Ιρακινού Κουρδιστάν, ενώπιον χιλιάδων πιστών.

Ωστόσο και εδώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά: στα τέλη Φεβρουαρίου, το αεροδρόμιο της Αρμπίλ είχε πληγεί από ρουκέτες.