Η Ρωσία και οι ΗΠΑ εργάζονται για την διοργάνωση μιας βιντεοδιάσκεψης των προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εν μέσω κορύφωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

"Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για μια βιντεοδιάσκεψη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε ερώτηση που του έγινε για την μορφή που θα έχει αυτή η πολυαναμενόμενη συνάντηση.

"Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί", διευκρίνισε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι "οι δύο πλευρές έχουν κάνει τις προτάσεις τους όσον αφορά τις ημερομηνίες, αλλά αυτές δεν έχουν ακόμη συγχρονιστεί".

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι μια "επαφή" ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα μπορούσε να γίνει "εντός των προσεχών ημερών", χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε χθες, ημέρα κατά την οποία συναντήθηκαν οι επικεφαλής της ρωσικής και της αμερικανικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν εν μέσω εντάσεων που συνδέονται με την Ουκρανία, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί τη Μόσχα ότι προετοιμάζει εισβολή στη χώρα αυτή.

Η συνάντηση αυτή "ήταν καλή αφορμή για να εξηγήσουν οι δύο πλευρές τη θέση τους η μια στην άλλη σαφώς και κατανοητά", σημείωσε σήμερα ο Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "σε αρκετά θέματα, οι θέσεις διαφέρουν".

Οι λόγοι έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, παρά την βούληση για άμβλυνση που έδειξαν οι Πούτιν και Μπάιντεν στην πρώτη τους συνάντηση κορυφής τον Ιούνιο στη Γενεύη.

Ένα από τα βασικά θέματα διαφωνίας αφορά τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, στο ανατολικό τμήμα της οποίας μαίνεται από το 2014 μια σύγκρουση ανάμεσα στο Κίεβο και φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες. Τις τελευταίες μέρες, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν έχουν πάψει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους πάνω στο ζήτημα αυτό.