Σάββατο, 25 Μαΐου 2019

Ο Έλληνας ψηφοφόρος που θα πάει στην κάλπη στις 26 Μαΐου, έχει πειστεί, δυστυχώς, ότι ψηφίζει για... βουλευτικές εκλογές, "για να φύγει η κυβέρνηση" της χώρας (!), κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα! Πόσοι, άραγε άκουσαν τους υποψήφιους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδυνής τηλεμαχίας, για να σχηματίσουν μία πολύ πιό τεκμηριωμένη άποψη, από αυτή που προσφέρει το ελληνικό πολιτικό σύστημα;

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

To ...τραύλισμα ξεκίνησε από νωρίς, αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών στο Ζάππειο την Τρίτη το βράδυ. Και έγινε πολιτικός γλωσσοδέτης με την ανακοίνωση της 13η Σύνταξης.

" Ο κ.Τσίπρας υπόσχεται μισή 13η σύνταξη, κόβει τη 12η, γιατί αρνείται να ψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση του αφορολόγητου" (ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας)

«θα ψηφίσουμε όλα τα θετικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση, αλλά δεν μας δεσμεύουν"! (Κυρ.Κυρανάκης)

"Η 13η σύνταξη είναι επίδομα. Aν δεν είχαν διαρρεύσει οι φωτογραφίες από το κότερο, ο Τσίπρας δεν θα ανακοίνωνε τα μέτρα (Αδωνης Γεωργιάδης)

Τι τελικά ισχύει και ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας; Θα ψηφίσει τα μέτρα αν και αυτά δεν την δεσμεύουν στην περίπτωση που είναι η επόμενη κυβέρνηση τον προσεχή Οκτώβριο;

Θα ψηφίσει τα μέτρα, αλλά θα αλλάξει τον Ασφαλιστικό Νόμο, πάνω στον οποίο - και στα πλεονάσματα που διαμορφώνει σταθερά την τελευταία διετία - επιστρέφει η 13η Σύνταξη;

Ή ισχύσει η αρχική εκτίμηση και θέση σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται για 13η σύνταξη, αλλά για επίδομα (μισή σύνταξη) το οποίο εξαερώνεται μαζί με τη 12η Σύνταξη (!) καθώς δεν έχει ακόμα ξε-ψηφιστεί η μείωση του αφορολόγητου από το 2020; Και αν ισχύει το τελευταίο , να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι θα καταψηφιστεί από την αξιωματική αντιπολίτευση το συγκεκριμένο μέτρο;

Δεν ξέρουμε τι θα κάνει τελικά η ΝΔ κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Ενδεχομένως να επικρατήσουν ψυχραιμότερες προσεγγίσεις, αποφεύγοντας αυτοκτονικές συμπεριφορές.

Ωστόσο είναι φανερό πλέον ότι δύσκολα μπορεί κανείς ανατρέχοντας στην νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας να επιβεβαιώσει παρόμοια εικόνα και πολιτική συμπεριφορά αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν μάλιστα ήταν η ίδια παράταξη, οι ίδιοι άνθρωποι που ως κυβέρνηση έδωσαν την χαριστική βολή στο εισόδημα των συνταξιούχων καταργώντας το 2012 Δώρο Χριστουγέννων, Δώρο Πάσχα και Επίδομα Αδείας.

Αυτό που κυρίως αδυνατεί να κατανοήσει η Νέα Δημοκρατία και τα κορυφαία στελέχη της, είναι το στοιχειώδες που αντιλαμβάνεται η μεγάλη πλειοψηφία που δοκιμάζεται μια δεκαετία τώρα, σε σκληρές συνθήκες. Ότι πρέπει να ανακτήσει όχι μόνο μέρος των απωλειών της, αλλά και συμβολικά, μέρος της αξιοπρέπειας και του σεβασμού που της στερήθηκε!

Η σημερινή κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια απελπιστικά δύσκολη κατάσταση, με πολλούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Ωστόσο μπορεί να ισχυριστεί βάσιμα ότι έκανε και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Γιατί πέρα από ιδεολογίες και σχέδια επί χάρτου, υπάρχουν πολιτικές συγκυρίες και στιγμές που χρειάζονται μικρά και καλομελετημένα βήματα.

Προκειμένου να δοθεί το περιθώριο για κάτι σημαντικότερο στο μέλλον.

 

Επειδή η παραπληροφόρηση δεν έχει όρια και η διαστρέβλωση πάει σύννεφο πρωί - βράδυ, είναι ώρα και όσοι ή όσες πιστεύουν ότι μόνο του θα έρθει το όποιο αποτέλεσμα, είτε τώρα στις 26 Μάη των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών και Δημοτικών εκλογών είτε στις βουλευτικές του Οκτωβρίου, συγκέντρωσα ορισμένα στοιχεία, τα οποία σε τακτά διαστήματα θα τα δημοσιοποιώ. Προς πάσαν χρήσιν και κυρίως για να υπάρχει μία απλή και αποστομωτική απάντηση σε πολιτικούς και απολίτικους διαστρεβλωτές της πραγματικότητας. Ιδού:

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Την πρώτη φορά ήταν η ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων. Την επόμενη ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού. Τώρα σειρά έχει η μη μείωση του αφορολόγητου.

Τρείς περιπτώσεις στις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κυρ.Μητσοτάκης έκαναν - μεγαλοπρεπώς - την λεγόμενη "κωλοτούμπα". Έκαναν και κάνουν δηλαδή με θαυμαστή συνέπεια αυτό που ψευδώς κατηγορούν την κυβέρνηση τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.

Γιατί καλά είναι να κατασκευάζεις κατηγορίες για αλλαγή στάσης ή οπισθοχωρήσεις του αντιπάλου σου επικαλούμενος επιχειρήματα που όχι μόνο ποτέ δεν τα υπερασπίστηκες, αλλά είχες φανατικά πολεμήσει, βέβαιος φυσικά για το καταστροφικό αποτέλεσμα.

Όταν όμως μετά συμβούν τα αντίθετα από αυτά που είχες προβλέψει, δεν γίνεται αλλάζοντας στάση να καταγγέλεις εκ νέου τον αντιπαλό σου για να κρύψεις τις πραγματικές σου θέσεις!

Αυτό πλεόν όχι μόνο εκφέγει της όποιας πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά δεν απέχει και πολύ η αναγωγή του στη σφαίρα της ψυχιατρικής.

Γιατί περί αυτού πρόκειται:

"Δεν το έχω κρύψει" απαντούσε ο Κυρ.Μητσοτάκης για την περικοπή των συντάξεων, διευκρινίζοντας αργότερα ότι αναφερόταν στις επικουρικές. Μετά, όταν διαπιστωμένα πλέον η κυβέρνηση είχε δρομολογήσει να μην περικοπούν οι συντάξεις, ήρθε το σχέδιο της ΝΔ για τον "Ασφαλιστικό Πινοσέτ" με τις επικουρικές να δίνονται ως "μπόνους" στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Τον Ιούνιο του 2017 ο αρχηγός της Ν.Δ. είχε αρνηθεί να δεσμευθεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού (κατά τη διάρκεια συζήτησης με εργαζόμενους στον χώρο της διανομής). Αργότερα και έχοντας δρομολογηθεί η αύξηση - μαζί με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού - από το υπουργείο Εργασίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ έκανε στροφή 180 μοιρών, κάνοντας λόγο για «δυνατότητα λελογισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού».

Επίσης στην ίδια ΔΕΘ, στο θέμα του αφορολόγητου είχε εντάξει το μέτρο στο πρόγραμμα της ΝΔ. Θεωρώντας μάλιστα δεδομένη την εφαρμογή του είχε αντιπροτείνει ως αντισταθμιστικό μέτρο "τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%, για να απαλυνθεί ο πόνος της μείωσης του αφορολόγητου από την 1.1.2020"!

Τώρα εμφανίζεται με "τροπολογία" σε άλλη μια ατυχή προσπάθεια να πείσει για τα αντίθετα από αυτά που υποστηρίζει. Αλλά επιτέλους, πως τα λέει όλα αυτά "και έτσι και αλλιώς"; Είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης, της διαπραγμάτευσης, της σύνταξης του προϋπολογισμού;

Όχι, δεν κάνει απλά κάνει κινήσεις πολιτικού εντυπωσιασμού όταν, μάλιστα, έχουν προεξοφληθεί τα γεγονότα. Μεγαλοπρεπείς κωλοτούμπες κάνει προκαλώντας γέλια με τις πτώσεις του...

Το γνωστό (και αντιρατσιστικό) ανέκδοτο το ξέρετε, νομίζω...Είχα από μέρες κατά νου να γράψω για την επικοινωνιακή τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως για την εξόφθαλμη διαστρέβλωση των γεγονότων και των ειδήσεων από τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει να λέγεται αυτή η κουβέντα; Εύκολα, χωρίς αναστολές και τις περισσότερες φορές γελώντας ειρωνικά. Απευθύνεται σε άτομα που διαπιστωμένα έχουν πρόβλημα βαρηκοΐας.

21 Μαΐου του 2009 η εφημερίδα "Τα Νέα" κυκλοφορούν με αποκλειστικό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Την ίδια ημέρα, Παρασκευή απόγευμα, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνει για έκτακτη συνέντευξη Τύπου τους συντάκτες του υπουργείου.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Το ναυάγιο της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων, για όσους είχαν έστω και στοιχειώδη γνώση όσων προηγήθηκαν και κυρίως όσων συνέβησαν ή συμφωνήθηκαν στο παρασκήνιο, έχει σοβαρές αιτίες και φυσικά αρκετούς αρνητικούς πρωταγωνιστές. Μεγάλες οι ευθύνες του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και του ομίλου Λάτση, πλην όμως και ο προϊστάμενος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, δεν στερείται μεριδίου ευθυνών, καθώς κάποιοι φέρεται να καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη του. Ιδού τα αίτια του ηχηρού ναυαγίου, που αποκαλύπτει το bigbusiness.gr.

Ροή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ